Ozó troposfèric

estat actual
L'ozó és una molècula formada per tres àtoms d'oxigen. És un gas incolor i invisible que es troba de manera natural a l'estratosfera, la capa de l'atmosfera més propera a la terra, i que ens protegeix de les radiacions de rajos ultraviolats, i a la troposfera (tram d'atmosfera situada entre el sòl i 10 km d'altura).

És un dels gasos que pot tenir efectes adversos per a la salut humana quan es troba en concentracions superiors a les habituals. És un contaminant que no s'emet directament a l'atmosfera, sinó que es forma a partir de reaccions químiques entre contaminants primaris com els òxids de nitrogen i els compostos orgànics volàtils. Les reaccions químiques entre aquests contaminants primaris necessiten una radiació solar intensa durant un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores) per formar l'ozó.

Consulta la previsió de la qualitat de l'aire d'avui i dels propers dies al web de la Generalitat de Catalunya.

Riscos

Els efectes que l'ozó pot provocar sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca.

També pot produir altres problemes respiratoris com una major incidència i un agreujament de l'asma, la reducció de la funció pulmonar i una inflamació de les vies respiratòries, que generi símptomes respiratoris i una alteració del rendiment.

Els nivells elevats d'ozó també poden causar un increment de la mortalitat diària.

Prevenció

La normativa estableix un valor objectiu per a la protecció de la salut humana de 120 µg/m3 (valor màxim diari de les mitjanes 8-horàries).

Així mateix, estableix un llindar d'informació a partir del qual una exposició de durada breu pot comportar un risc per a la salut dels grups de població especialment vulnerables, i un llindar d'alerta a partir del qual una exposició de durada breu pot comportar un risc per a la salut que pot afectar el conjunt de la població. Els nivells d'informació i d'alerta per a l'ozó són els següents:

 • Nivell d'informació: 180 µg/m3  (valor mitjà horari)
 • Nivell d'alerta: 240 µg/m3  (valor mitjà horari)

En cas que es produeixin episodis en el quals se superin els llindars per l’ozó, es recomana adoptar unes mesures de precaució.

La població especialment sensible als efectes de l’ozó és qualsevol persona amb problemes de cor i de pulmons, els nadons, els infants en edat preescolar i les dones embarassades. Algunes persones grans poden ser també vulnerables degut a la disminució de la funció dels òrgans amb l’edat.

Tanmateix, hi ha una sensibilitat individual a la contaminació atmosfèrica, per la qual cosa les persones sensibles no constitueixen un grup homogeni de la població i els símptomes poden variar segons la persona. Com a criteri general, un episodi de contaminació no justifica mesures de confinament.

Mesures de precaució recomanades:

 • Nivell d'informació:
  • Desplaçaments
   • Població vulnerable: No modificar els desplaçaments habituals
   • Població general: No modificar els desplaçaments habituals
  • Activitats de lleure
   • Població vulnerable: Reduir l'exercici físic intens, especialment a l'exterior
   • Població general: No modificar les activitats habituals
 • Nivell d'alerta:
  • Desplaçaments
   • Població vulnerable: No modificar els desplaçaments habituals necessaris
   • Població general: No modificar els desplaçaments habituals
  • Activitats de lleure: 
   • Població vulnerable: Evitar l'exercici físic intens, especialment a l'exterior
   • Població general: Reduir l'exercici físic intens, especialment a l'exterior

Vigilància

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural realitza una vigilància permanent dels nivells d'ozó a través de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA). A més, entre els mesos de maig i setembre, porta a terme una campanya específica de vigilància de l'ozó troposfèric perquè les condicions meteorològiques afavoreixen la formació d'aquest paràmetre.

Per obtenir més informació us podeu adreçar a:

Servei de Vigilància i Control de l'Aire
Secció d'Immissions
Tel. 93 444 50 00 / 93 444 50 93
Fax 93 419 31 45
Adreça electrònica: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

end faq