Energia

L’energia és una àrea de treball molt important per al consistori de Cassà de la Selva. Conscient de la situació actual en la qual ens trobem, s’ha estat treballant per apostar per l’estalvi energètic i l’ús d’energies renovables. 

Pacte d'Alcaldes i Pla d'Acció per l'Energia Sostenible (PAES)

L’Ajuntament de Cassà es va adherir el març del 2012 a la iniciativa del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia Sosteniblepacte adoptat per la reducció d’un 20% o més del consum energètic, la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle en un 20% o més i l’increment d’un 20% del consum d’energies renovables.

Posteriorment, en data 24 de setembre de 2020 es va fer un pas més, adherint-se al PACTE D’ALCALDES PEL CLIMA I L’ENERGIA SOSTENIBLE, un nou pacte, que millora l’anterior incloent la voluntat d'avançar cap a l'establiment de polítiques eficaces per reduir la contaminació que ocasiona l'escalfament global mitjançant l'adopció de programes d'eficiència energètica en àmbits com el transport urbà i l'edificació, a més de la promoció de fonts d'energies renovables en les àrees urbanes. Concretament, fa seves les propostes de la UE (octubre 2015) que es compromet a reduir les seves emissions de CO2 en un 40% fins l'any 2030, així com augmentar la seva resiliència amb l’adaptació als impactes del canvi climàtic.

Aquesta pacte és proposat per la Comissió Europea i suposa una de les iniciatives més ambicioses com a mecanisme de participació de la ciutadania en la lluita contra l’escalfament de la Terra. El pacte ha nascut després d’un procés no formal de consultes amb moltes ciutats europees.

Les autoritat locals i regionals en qualsevol situació socioeconòmica o ubicació geogràfica, encapçalen la lluita per reduir la vulnerabilitat del seu territori davant les diferents conseqüències del canvi climàtic. Encara que ja s’hagin endegat accions per reduir les emissions, l’adaptació continua essent un complement a la mitigació necessari i indispensable.

Les solucions locals als reptes energètics i climàtics ajuden a promoure una energia segura, sostenible, competitiva, assequible per a tots els ciutadans i a contribuir, d’aquesta forma, a reduir la dependència energètica i a protegir als consumidors més vulnerables.

En breu es comptarà amb un nou Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima, on es llitaran les accions a realitzar per a la lluita contra el canvi climàtic i l’adaptació a les noves situacions climàtiques.

Energies renovables i eficiència energètica

El consistori de Cassà està evolucionant cap a l’ús d’energies renovables i sistemes que permetin obtenir els mateixos resultats amb menor despesa energètica. Per tant es busca treballar amb sistemes més eficients i més sostenibles amb el medi ambient. Des de l'Ajuntament estem treballant per a la substitució total de l’enllumenat públic per LED, l’eficiència dels edificis municipals i la instal·lació de captacions energètiques eficients com ara les xarxes de calor per biomassa que s’han instal·lat a la zona esportiva i la residència geriàtrica i col·legi Puig d’Arques, les captacions solars dels edificis com la llar d’infants o la residència geriàtrica, etc.

Plaques solars instal·lades a la zona esportiva

Guia de l'energia solar fotovoltaica a Cassà

L’Oficina Comarcal de Transició Energètica ens assisteix en la tasca d’impulsar accions per assolir aquests objectius, entre els quals hi ha el foment de la tecnologia solar fotovoltaica. Aquesta tecnologia renovable aprofita la llum del sol per generar electricitat, d’una manera local, eficient i neta.

Conscients, per tant, que l’energia fotovoltaica és una via clara per combatre el canvi climàtic, ens decidim a publicar aquest fullet, per facilitar que vosaltres, com a ciutadans, rebeu una informació clara sobre els beneficis que pot tenir el fet d’instal·lar aquesta tecnologia, i sobre la normativa local existent, el procediment administratiu que cal seguir i les bonificacions fiscals que se us poden aplicar.

2023-03-29_-_guia_solar_fotovoltaica.jpg

 

 

 

 

 

 

Descarregueu-vos la guia aquí.

Reducció de la despesa energètica

La despesa energètica de les llars catalanes supera els 1.500 milions d’euros l’any. Què podem fer per consumir menys energia mantenint el mateix confort?

El consum a les llars representa el 15% del consum energètic del país, i si hi afegim el transport, el percentatge puja fins al 30%. Seguint uns consells es pot arribar a disminuir el consum energètic i, per tant, la factura de la llum o altres combustibles. Si us cal assessorament sobre la factura energètica podeu utilitzar el servei d’infoenergia, programa que és adreçat a la ciutadania i que es fa a través del Consell Comarcal del Gironès, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, que es programa periòdicament. 

 

EN ELS DESPLAÇAMENTS

  • Aneu a peu per fer recorreguts dintre de Cassà. Si disposeu de poc temps, per què no aneu en bicicleta?
  • Si heu de sortir del poble no us oblideu que disposem de transport públic: autobusos (a Cassà opera la companyia Teisa o Sarfa, en funció de la destinació) o tren (el pots anar a buscar a les estacions més properes que són a Caldes de Malavella, a Riudellots de la Selva o a Girona).
  • Practicar una conducció eficient també resulta útil: evitar accelerades i frenades, conduir a una velocitat constant a baixes revolucions i no abusar de l’aire condicionat. Poseu a prova la vostra conducció eficient amb aquest simulador.

 

A CASA I A L'OFICINA 

  • Aprofiteu la llum natural
  • Apagueu la llum o els aparells elèctrics quan no els necessitem. Els fluorescents convencionals val la pena tancar-los quan sou fora de l’habitació més de 10 minuts.
  • Utilitzeu llums de baix consum. Podeu provar les bombetes de leds que, tot i ser més cares, la major durada i el menor consum fan amortitzar la inversió.
  • Aprofiteu al màxim les capacitats de la rentadora i el rentavaixelles. Cal utilitzar el mínim possible electrodomèstics com l’assecadora.
  • Quan hàgiu d’adquirir un nou electrodomèstic, fixeu-vos en el consum energètic que té. Aquesta informació es troba a l’etiqueta d’eficiència energètica que ha de portar tot electrodomèstic.
  • Evitar els consums fantasmes. N’hi ha de dos tipus: els que generen els standby dels aparells i els que generen alguns equipaments pel fet d’estar endollats, tot i estar apagats. La solució més senzilla és utilitzar regletes per als endolls. Els més efectius són els que connecten tots els aparells informàtics (monitor, torre d’ordinador, impressora...) i els de la zona de la televisió (TV, tdt, dvd...). D’aquesta manera a l’hora de deixar d’utilitzar-los, es pot tallar el corrent amb un sol botó.
  • L’ascensor de l’oficina és útil per a persones amb problemes físics o si s’ha d’anar molt amunt. Eviteu utilitzar-lo i feu salut estalviant energia.
  • La climatització és la despesa energètica principal en llars i oficines.
  • Per ventilar una habitació, només fan falta 10 minuts per renovar l’aire. Tanqueu la calefacció o l’aire condicionat quan ho feu.
  • Es pot estalviar calefacció deixant passar la màxima radiació solar a l’hivern i evitant-la a l’estiu. Les persianes i cortines permeten conservar la calor durant les nits d’hivern i eviten l’entrada de calor a l’estiu.
  • Podeu aconseguir un efecte de ventilació creuada a casa, fent que corri l’aire per refrescar l’ambient i evitar al màxim haver d’engegar l’aire condicionat.
  • El Reial decret 1826/2009, s’aplica a l’interior dels edificis locals climatitzats destinats a usos administratius, comercials, culturals, d’oci i en estacions de transport. L’objectiu és reduir el consum d’energia. Aquest obliga que la temperatura de l’aire en els recintes no sigui superior a 21º C, i en els recintes refrigerats no sigui inferior a 26 º C, amb manteniment en ambdós casos d’una humitat relativa entre el 30% i el 70%.

Hi ha molts més consells disponibles a l’Institut Català d’Energia.

 

CÀLCUL DE LA PETJADA ECOLÒGICA 

Les calculadores i simuladors de CO2 permeten saber l’equivalència en emissions de diòxid de carboni (CO2) dels nostres consums energètics.

Aquestes dades permeten conèixer la petjada ecològica de cada individu, que és l’àrea de terra necessària per a absorbir les emissions de carboni generades per l’ús que fem de l’energia a la llar i el transport.

end faq