Aquest estiu, toca donar sang, toca rebre vida

2023 07 Donar SangPer poder mantenir les reserves de sang en un estat òptim, s’espera que cada dia entre 900 i 1000 persones vinguin a donar sang

A més, en totes les campanyes, els menors de 40 anys també podran apuntar-se al Registre de Donants de Moll d’Os

Des del Banc de Sang animem a tothom donar sang abans de marxar de vacances

El canvi de rutines, la calor i els viatges fan preveure un descens de les donacions durant les properes setmanes

Cada dia fan falta 1.100 donacions de sang per donar resposta a les necessitats dels pacients

 A Cassà de la Selva, el proper 29 de juliol podeu anar a donar sang al Casal dels Jubilats, de 16 a 21 h.

Des del web donarsang.gencat.cat també es pot reservar cita per donar sang a altres localitzacions.

A més, tots els menors de 40 anys, podran apuntar-se al Registre de Donants de Moll d’Os a través d’una mostra de sang. Per fer-ho, només és necessari avisar a l’equip professional del Banc de Sang que hi hagi a la campanya.

Cal que més joves s’hi registrin per augmentar les possibilitats de trasplantament de pacients amb leucèmia. Cada any, 5.000 persones són diagnosticades amb aquesta malaltia a l’Estat espanyol, i el trasplantament de medul·la òssia és l’única esperança per a molts afectats de leucèmia i altres malalties de la sang.

 A l’estiu, toca donar sang, toca rebre vida

Sota el lema “Toca donar sang, toca rebre vida. Somriu, el teu gest salva moltes vides a l’estiu” recordem que, tot i les vacances, els pacients continuen necessitant sang per als seus tractaments. I és que, el canvi d’hàbits de la ciutadania i la calor són les principals raons per les quals baixen les donacions.

Les persones que tinguin previst un viatge, poden consultar prèviament el web donarsang.gencat.cat/viatges per comprovar si hi ha algun impediment per donar sang un cop s’ha tornat.

Per a què es fa servir la sang?

Una de cada cinc persones necessitarà sang o derivats de la sang al llarg de la vida. A Catalunya, cada dia calen unes mil donacions per fer front a les necessitats d’aquests pacients ingressats en clíniques i hospitals.

La meitat de les donacions s’utilitza per tractar malalties com el càncer o l’anèmia, i un 30% de les donacions són per a persones que han tingut accidents. En aquests casos és especialment necessària la sang del grup 0 negatiu, el donant universal, perquè no hi ha temps de comprovar el grup sanguini de l’accidentat. Així, és segur que no hi haurà cap problema d’incompatibilitat o rebuig de la sang transfosa.

La meitat de les donacions s’utilitza per a malalties com el càncer o l’anèmia

Un altre grup és el de les donacions que s’utilitzen per a intervencions quirúrgiques i trasplantaments i que representa el 10%. En aquest grup, els usos relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com són les hemorràgies postpart, suposen el 3% del consum de sang. De fet, cada any, unes 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben, en algunes ocasions de fins a 20 bosses, durant el part.

Les transfusions infantils són també una gran necessitat. Es calcula que cada dia hi ha una cinquantena de nens que necessita sang. Un exemple n’és el Bernat, que té 4 anys i els pares del qual han escrit un blog per sensibilitzar sobre la malaltia que pateix el seu fill i que li destrueix els glòbuls vermells (www.elpetitbernat.com). Es diu Piruvat Quinasa i una anèmia hemolítica que afecta una de cada 20.000 persones.

Hi ha persones que pateixen altres malalties també poc conegudes i minoritàries, com és la talassèmia, i que necessiten sang periòdicament. Aquest és el cas de la Laura. La talassèmia és una mutació genètica que afecta el 5% de la població, tot i que en molts casos, no es desencadena.

Un grup destacat de receptors de la sang dels donants són els malalts de càncer. En molts tractaments de càncer s’han d’utilitzar plaquetes, perquè la quimioteràpia destrueix les dels malalts. I en càncers com la leucèmia, també cal transfondre glòbuls vermells.

Testimonis de persones que han necessitat sang:

https://www.moltesgracies.net/