Cassà il·lumina l'església de color groc amb solidaritat amb les dones afectades per l'endometriosi

endometriosiL'Ajuntament de Cassà, amb aquest acte s'ha volgut solidaritzar amb les persones afectades per aquesta malaltia, i col·laborar amb ENDO&CAT, Associació d'Afectades per l'Endometriosi de Catalunya, que pretén donar visibilitat a una malaltia gairebé desconeguda i que actualment encara no hi ha cura possible. És per això que ENDO&CAT, a banda d'oferir assessorament a les afectades i als seus familiars, té com a missió donar a conèixer aquesta malaltia per poder-ne impulsar la seva investigació.

 

L'endometriosi és una malaltia crònica en la qual l'endometri, que és el teixit que recobreix l'úter, creix i s'implanta fora de la cavitat original. Acostuma a afectar el peritoneu pelvià (membrana que cobreix la cavitat abdominal), els ovaris, les trompes de Fal·lopi i la resta de la regió pelviana, incloent-hi l'intestí, la bufeta i el recte.

Aquest teixit desplaçat respon, com el de l'úter, a les hormones que produeixen els ovaris durant el cicle menstrual, és a dir, prolifera, es desprèn i es d'escama durant la menstruació. Aquesta descamació, que no pot ser exterioritzada del cos, produeix quists ovàrics, nòduls i adherències.

S'estima que l'endometriosi afecta, en més o menys grau, una de cada deu dones en edat fèrtil. És la malaltia ginecològica més freqüent. Sovint se'n retarda el diagnòstic, perquè pot ser asimptomàtica o associar-se a dolors menstruals.

Es tracta d'una malaltia benigna, no cancerígena, que pot tenir un impacte important en la qualitat de vida de les dones que la pateixen. Pot causar dolor, sagnada menstrual abundant i dificultar les relacions sexuals. A més, entre el 30% i el 50% de les dones que la pateixen són estèrils.