Tot el que has de saber sobre el nou coronavirus SARS-CoV-2

A finals de l’any passat, les autoritats sanitàries xineses van informar l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre un grup de 27 casos de pneumònia d’etiologia desconeguda, que incloïa set casos greus, relacionats amb l’exposició comuna a un mercat majorista de peix a la ciutat xinesa de Wuhan. Dies després, es va identificar com a agent causant del brot un nou tipus de virus de la família Coronaviridae, denominat SARS-CoV-2 o, més comunament, coronavirus. Des de llavors, sobre aquest nou virus han aflorat molts dubtes i interrogants, que aquí s’intenten resoldre:

 

Com es pot prevenir?

 • Cal seguir les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries, com són: 
 • Rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó durant uns vint segons, o amb un preparat amb alcohol. 
 • Tapar-se la boca i el nas en tossir o esternudar, principalment amb mocadors d’un sol ús o amb la part interna del colze. 
 • Evitar compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense que es netegin degudament.
 • Evitar el contacte estret amb persones que presentin símptomes de grip o refredat. 
 • A Catalunya no cal prendre precaucions especials amb els animals ni amb els aliments.

Quins símptomes té?

Els símptomes més comuns inclouen febre, tos, malestar general o sensació de falta d'aire i el 80% de les persones afectades poden tenir símptomes lleus, similars als d'una grip. En els casos moderats pot produir dificultat per respirar i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions. 

Com es tracta? 

Per ara no hi ha cap tractament específic, però n’hi ha molts per controlar-ne els símptomes, per la qual cosa l’assistència sanitària pot millorar-ne el pronòstic.   

Quan s’ha de sospitar que s’ha contret la infecció i què cal fer?

Per sospitar d’un cas d’infecció per coronavirus cal que es donin aquests fets:

 • Si recentment s’ha viatjat a una zona amb evidència de transmissió comunitària, és a dir, la Xina, Corea del Sud, el Japó, l’Iran, Singapur i quatre regions del nord d'Itàlia (Llombardia, Vèneto, Emília-Romanya i Piemont).
 • S’ha tingut contacte estret amb una persona que sigui un cas probable o confirmat (amb prova positiva)
 • i a més tens algun dels símptomes explicats abans.

Si no es donen aquestes circumstàncies, no hi ha motiu de sospita.

 • Si et trobes malament i has viatjat a aquests països i regions, queda’t a casa i truca al 061 Salut Respon per explicar el teu cas i t’informaran dels passos a seguir.
 • Si tens qualsevol altre dubte, pots trucar al 061 Salut Respon o consultar el web Canal Salut: canalsalut.gencat.cat/coronavirus

Com es transmet i quant de temps pot durar el període d’incubació?

Per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions poden infectar una altra persona si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca. El període d’incubació és d’entre dos dies i un màxim de catorze.

Hi ha risc de contraure la malaltia si es viatja a zones afectades?

Tenint en compte que l’OMS ha declarat el brot del nou coronavirus com a emergència de salut pública d’importància internacional (ESPII), és aconsellable evitar viatges innecessaris a les zones afectades.

Si és inevitable viatjar-hi, per reduir el risc d’infecció a les zones, on, de moment, hi ha casos del nou coronavirus, us recomanem que seguiu les mesures de prevenció indicades i que, a més:

 • Evitar el contacte proper amb animals vius o morts domèstics o salvatges i les seves secrecions o excrements en mercats o granges.
 • Evitar consumir productes d’origen animal (carn o aliments poc cuinats o crus).

Les persones més grans i les que tenen altres problemes de salut poden estar en risc de contreure una malaltia més greu, per la qual cosa hauran d’avaluar el viatge amb un professional sanitari en un centre de vacunació internacional.

Què s’ha de fer si es torna d’una zona afectada?

Si l’estat general de qui hi ha viatjat és bo, es pot fer vida normal en família o amb els amics i en l’àmbit laboral o educatiu.

Cal vigilar, però, l’estat de salut durant els 14 dies posteriors al viatge i, si es presenten símptomes com malestar general, tos, febre o sensació de falta d’aire, el millor és quedar-se a casa, trucar al 061 Salut Respon o contactar amb el centre sanitari. És important que s’informi sobre el viatge que s’acaba de fer i sobre els símptomes que han aparegut, perquè així els professionals sanitaris podran valorar si la persona ha de quedar-se a casa amb aïllament domiciliari o no, i li’n donaran les indicacions que ha de seguir.

En cas que la persona que ha viatjat a aquestes zones presentés símptomes respiratoris en tornar del viatge, caldrà que es quedi a casa i comuniqui per telèfon als serveis sanitaris o al telèfon del 061 l’antecedent de l’estada a la zona afectada, i valoraran com actuar i donaran les indicacions que caldrà seguir.

Telèfons d'interès

 • Cassà Jove 669 166 000
 • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
 • Esports (zona esportiva) 972 461 527
 • Promoció Econòmica 972 462 821
 • Ràdio Cassà 972 463 777
 • Serveis Socials 972 460 851
 • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H