El conseller Joaquim Nadal inaugura la setena edició de la Fira del Tap i el Suro

2024 06 15 Inauguració Fira del TapAquest matí s’ha inaugurat la setena edició de la Fira del Tap i el Suro a Cassà de la Selva. La fira, que, aglutina al sector surer i defineix Cassà com a capital del suro aquests dies, ha donat el tret de sortida a un cap de setmana ple d’activitats al voltant de la cultura surera.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal ha participat a l’acte institucional d’inauguració de la fira. Abans ha visitat l’Ajuntament, conegut com a Can Nadal, aquest edifici havia estat construït pel seu besavi, i va acollir diverses generacions de la seva família, cassanenca i dedicada al sector surer. El conseller ha signat el Llibre d’Honor de l’Ajuntament a la sala de plens, i l’alcalde, Pau Presas, acompanyat de regidors i regidores del consistori, ha aprofitat l’ocasió per entregar-li un retrat de l’Angèle Oller, la seva àvia, que aquest mes de juny protagonitza les agendes municipals.

En el seu discurs el conseller ha recordat els elements indestriables que es troben a Cassà, la natura, la cultura i la indústria que conformen la tradició surera. “La fira intenta recuperar una tradició que lliga la natura, els boscos i el paisatge de les Gavarres amb la cultura i la tradició i la transformació que hi fa la indústria surera.”

L’alcalde, Pau Presas, ha destacat que amb aquest esdeveniment reivindiquem un producte de proximitat, natural i arrelat al nostre territori. El sector surer té en la Fira del Tap i el Suro un punt de trobada on compartir experiència i tradició i on projectar el nou camí de la indústria surera. “En aquesta edició aquest any hem volgut posar també de manifest alguns dels territoris que gràcies als taps de suro tenen una relació estreta amb el nostre poble, com són Alella, i Sant Sadurní d'Anoia. Al bell mig de territoris productors de raïm, i amb nombrosos productors de vins, caves, i escumosos, que també seran presents i protagonistes de la nostra fira, conjuntament amb els productors de la DO Empordà amb els quals des de l'inici de la fira hem col·laborat estretament.”

Amb més de 40 activitats programades, la Fira del Tap i el Suro, és un esdeveniment que vol donar a conèixer el patrimoni i la cultura surera de Cassà i de les Gavarres.

La fira inclou una gran varietat de propostes, com tastos, maridatges, debats sobre el sector surer, concerts, tallers infantils, parades amb venda de productes elaborats amb suro i moltes més activitats. En aquesta edició el recorregut s'amplia a la plaça de la Coma que acollirà una fira amb parades d'artesania i alimentació.

A la fira es pot fer tot el recorregut del suro, de l'arbre al tap, començant amb la pela del suro, que és una de les activitats més icòniques de la fira, seguida de l'esmorzar de peladors. A més durant la setmana també s’han organitzat visites a les fàbriques surotaperes, per conèixer les tècniques i processos actuals. Durant tota la fira es pot veure com es feien els taps tradicionalment, amb una demostració a l'espai de l'antic taper al passeig Vilaret.

El dissabte al vespre, el tradicional "Xic-xec" ofereix un sopar popular tal com feien els antics tapers amb cançons de taverna. La nit de dissabte enguany s’allarga amb l’espectacle de foc amb les Fil·loxeretes de Sant Sadurní d’Anoia, seguint un recorregut que comença a la plaça de la Coma, es recorda la tradicional Festa de la Fil·loxera sadurninenca amb foc i música.

En aquesta edició a més, durant els tastos, un professional del suro explicarà les particularitats de cada tap de les ampolles que s’incloguin al tast.

Podeu trobar el programa d'activitats a la pàgina web firadeltap.cat.

2024 06 15 Inauguració Fira del Tap 102024 06 15 Inauguració Fira del Tap 22024 06 15 Inauguració Fira del Tap 32024 06 15 Inauguració Fira del Tap 42024 06 15 Inauguració Fira del Tap 52024 06 15 Inauguració Fira del Tap 62024 06 15 Inauguració Fira del Tap 72024 06 15 Inauguració Fira del Tap 82024 06 15 Inauguració Fira del Tap 9

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H