La Fira del Tap es consolida com un esdeveniment que projecta Cassà com a poble taper i les Gavarres com a territori surer

2018 6 fdtapsuredaLa segona edició de la Fira del Tap va finalitzar el diumenge al vespre i s’ha consolidat com un esdeveniment que projecta Cassà com a poble taper i les Gavarres com a territori surer. La fira ha aconseguit arribar al públic del sector del suro i al gran públic, projectant-se com una fira popular i festiva entorn el tap de suro en particular i el suro en general. L’objectiu de la fira ha estat difondre el ric patrimoni vinculat a la indústria del suro i del tap a Catalunya i s’ha aconseguit amb les visites a les fàbriques de suro, les demostracions d’oficis, els debats sobre els reptes del sector surer o les tradicions dels antics tapers.

ÈXIT D’ASSISTÈNCIA I PRESÈNCIA DE VISITANTS ESTRANGERS

L’assistència de visitants a la fira ha estat molt alta. Enguany hi ha hagut també visitants estrangers de França, Portugal, Regne Unit i Holanda, tots ells interessats en aprofundir els coneixements sobre el món del suro. S’han venut tots els tiquets o entrades dels actes de pagament i amb places limitades: tast de vins de les Gavarres amb productes de ‘Girona Excel·lent’, maridatge amb vins de la DO Penedès i el sopar popular del xic-xec. Les visites a les fàbriques de divendres al matí també van tenir una molt bona rebuda i hi van participar una quarantena de persones. La visita teatralitzada de la ruta del suro de Cassà, amb una setantena de persones inscrites, va haver de tancar les inscripcions el dimecres degut a l’èxit de la convocatòria.

INCORPORACIÓ DEL SECTOR DEL VI I EL CAVA

Enguany la Fira del Tap també ha aconseguit incorporar el sector del vi i el cava com a elements centrals de la Fira. Així doncs, l’esdeveniment ha comptat amb la DO Empordà i la DO Penedès com a denominacions d’origen convidades que han ofert actes als visitants. A més, el dissabte al migdia el degà de la Universitat Rovira i Virgili va oferir una conferència sobre el cava i el tap de suro, conjuntament amb el gerent de l’empresa cassanenca del Grup Oller. A la Fira hi ha assistit l’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, fet que dmeostra l’estreta relació que hi ha entre Cassà i Sant Sadurní: el poble productor dels taps de suro que guarden el contingut de les ampolles de cava produïdes a Sant Sadurní.

La Fira del Tap va ser inaugurada el dissabte a les 12 h pel president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, que va destacar l’equilibri aconseguit entre l’arrelament local i la projecció internacional del sector surer.

UNA FIRA AMB UNA ALTA PARTICIPACIÓ DELS CASSANENCS

La Fira del Tap ha estat possible gràcies a la implicació d’un centenar de veïns de Cassà que han fet possible bona part dels actes, especialment les demostracions d’oficis, la pela del suro, l’esmorzar de peladors i el sopar popular del xic-xec.

Les demostracions de l’antic ofici del taper han estat possibles gràcies a la participació d’una vintena de cassanencs vinculats amb el món del suro: tapers, triadores i familiars de tots ells que han mostrat com es fan els taps amb una llescadora i una barrina. Una quinzena de persones han donat suport als peladors que han organitzat la pela del suro i l’esmorzar de peladors el dissabte i el diumenge al matí a la sureda de Can Vilallonga. L’Entitat Gastronòmica de Cassà i una trentena de cuineres i cuiners de Cassà voluntaris han preparat els plats del sopar popular del xic-xec, un dels actes més multitudinaris i que ha aconseguit fer més poble de tota la Fira.

L’Ajuntament agraeix la implicació de totes les persones que han col·laborat desinteressadament amb la Fira.

SOBRE EL SECTOR DEL SURO

La indústria catalana fabrica anualment 2.400 milions de taps de suro, dels quals les indústries sureres de Cassà de la Selva en produeixen 1.200 milions.

Del total de 2.400 milions de taps catalans, 1.300 milions són de cava i representen el 60 per cent de la fabricació mundial i 1.100 milions són de vi i representen el 10 per cent de la producció mundial.

Això significa que cada segon s’estan obrint 76 ampolles de cava o vi a tot el món que han estat tapades amb taps de suro produïts a Cassà de la Selva.

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H