Pela del suro dels jardins de la Devesa per presentar la Fira del Tap que dedicarà un cap de setmana a donar a conèixer el passat, el present i el futur d'un sector que fabrica anualment 2.400 milions de taps de suro catalans

2018 6 firadeltapRPAquest matí s’ha presentat, als jardins de la Devesa de Girona, la programació de la segona Fira del Tap, una fira singular i única a Catalunya, que tindrà lloc el 8, 9 i 10 de juny a Cassà de la Selva.

La presentació ha comptat amb la participació de Martí Vallès, alcalde de Cassà de la Selva; Narcís Sastre, regidor de Girona; Joan Puig, en representació de l’associació d’empresaris surers, AECORK, i gerent del grup Oller; i Enric Dotras, vicepresident tercer del Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona.

En l’acte de presentació, el pelador cassanenc Eloi Madrià ha pelat el suro dels jardins de la Devesa i seguidament s’ha ofert un tast de l’esmorzar de peladors als assistents. L’esmorzar s’ha servit, igual com feien els peladors quan esmorzaven a bosc durant la campanya de la pela, a base de ceba, tomata, olives, tot plegat amanit amb oli i servit en una panna de suro.

L’alcalde de Cassà, Martí Vallès, ha destacat que la Fira del Tap «és una aposta ferma i decidida per crear un marc que serveix per difondre el patrimoni, la història, la vida social i tots els aspectes vinculats a la indústria del tap de suro». Vallès, que ha agraït la col·laboració de tots els que fan possible la Fira del Tap, ha explicat que «la Fira reforça Cassà com a referent del món del tap, ja que és un dels municipis del món que més taps de suro produeix anualment».

Per la seva banda, el regidor de Girona, Narcís Serra, ha agraït que s’escollís a Girona, especialment a la Devesa, per presentar la Fira del Tap i ha apuntat que «ser coneguts com a territori surer és un recurs important que ens permet tenir la capacitat de gestionar millor els boscos».

Joan Puig, gerent de l’empresa cassanenca del grup Oller i president d’AECORK, ha destacat que «valorem molt positivament la Fira del Tap perquè inclou jornades de reflexió molt interessants que ens permeten analitzar reptes del sector com per exemple l’aprofitament de les suredes». A més, Puig ha remarcat que «si els actes de la Fira del Tap els podem apropar al món vitivinícola estarem dignificant un recurs natural limitat i noble com el suro».

Finalment, el vicepresident tercer del Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona, Enric Dotras, ha manifestat que «esdeveniments singulars com la Fira del Tap atorguen valor a la nostra destinació turística i ens diferencien d’altres territoris competidors».

Aquest divendres 8 de juny comença la Fira del Tap a Cassà de la Selva, impulsada per l’Ajuntament de Cassà, que té programades una quarantena d’activitats durant tot el cap de setmana per reivindicar el passat, el present i, sobretot, el futur del món surer i taper de Cassà i de l’entorn, un sector que té l’honor, amb els seus taps, de ser present a les millors bodegues i cellers o a les taules dels restaurants més exclusius del món. La indústria catalana fabrica anualment 2.400 milions de taps de suro, dels quals les indústries sureres de Cassà de la Selva en produeixen 1.200 milions. Del total de 2.400 milions de taps catalans, 1.300 milions són de cava i representen el 60 per cent de la fabricació mundial i 1.100 milions són de vi i representen el 10 per cent de la producció mundial.

La Fira del Tap serà inaugurada pel Molt Honorable President del Parlament de Catalunya, senyor Roger Torrent, el dissabte 9 de juny, a les 12 h, a la plaça de la Coma.

PEP NOGUÉ I SALVADOR GARCIA-ARBÓS, AL TAST DE VINS DE LES GAVARRES AMB PRODUCTES DE ‘GIRONA EXCEL·LENT’

Enguany la gastronomia té un paper destacat a la Fira del Tap. El divendres, a les 20 h, tindrà lloc a la plaça de la Coma el primer acte popular de la Fira del Tap a càrrec del periodista i crític gastronòmic Salvador Garcia-Arbós, i Montserrat Molla, enòloga i viticultora del celler Mas Molla de Calonge. Explicaran i posaran a la pràctica com es beu a galet o amb porró. Tot seguit, el cuiner Pep Nogué prepararà productes de ‘Girona Excel·lent’ com olives farcides amb anxoves de l’Escala i cítrics, foie-gras semicuit amb garnatxa o figues amb textures de cacau. Aquests plats s’acompanyaran amb vins de quatre cellers de les Gavarres que el mateix Garcia-Arbós presentarà: Eccociwine, de Sant Martí Vell; Mas Oller, de Torrent; Celler Brugarol, de Palamós, i Celler Mas Molla, de Calonge.

LA DO EMPORDÀ I LA DO PENEDÈS, LES DUES DENOMINACIONS D’ORIGEN PROTAGONISTES DE LA FIRA DEL TAP

L’Empordà és terra de garnatxes, en canvi al Penedès el raïm més cultivat és el xarel·lo. Ambdues denominacions d’origen són les convidades a la Fira del Tap. La proposta és experimentar, de la mà de la sommelier Laura Masramon, el diumenge, a les 12.30 h, a la plaça de la Coma, un tast d’aquestes varietats de la DO Empordà i la DO Penedès. La DO Penedès ha estat l’escollida per les sessions de maridatges del dissabte al vespre conduïdes també per Laura Masramon.

L’EXPERIÈNCIA A LA SUREDA

Les activitats a la sureda van tenir molt d’èxit a la primera edició de la Fira del Tap. Enguany es repeteix la pela del suro i el tast d’esmorzar de peladors del dissabte i el diumenge, a partir de les 8 del matí, a Can Vilallonga. Consisteix en la pela d’un suro de les Gavarres seguida de l’esmorzar de peladors a la sureda. Aquest any hi haurà l’antropòleg de la Universitat de Sevilla, Agustín Coca, que parlarà de la pela del suro a Andalusia i Extremadura.

XIC-XEC: SOPAR DELS VELLS TAPERS I CANÇÓ DE TAVERNA

El dissabte a les 21.30 h, al pati de Can Trinxeria, tindrà lloc un sopar com els que feien abans els vells tapers quan anaven a fer una xefla als hostals de les Gavarres, a base de cassoles com ara el pollastre amb tripa de bacallà, pota i tripa de vedella, bacallà amb pebrot i tomata i xai amb pèsols. Després del sopar tindrà lloc una actuació d’Els Trefins.

DEBATS SOBRE LA SUREDA I EL SURO

La Fira és una bona plataforma per posar a debat alguns aspectes vinculats al sector del suro i del tap. Hi haurà tres cara a cara centrats en aspectes relacionats amb la sureda i el suro. El primer debatrà les problemàtiques associades a la gestió de les suredes catalanes, andaluses i extremenyes amb Rosendo Castelló, president del Consorci Forestal Catalunya, i Agustín Coca, antropòleg de la Universidad Pablo de Olavide de Sevilla. El segon debat se centrarà en les característiques del suro català respecte del suro d’altres territoris, amb els empresaris tapers Enric Vigas, de Palafrugell, i Joan Costa, de Cassà. El tercer debat tractarà la valorització de la sureda com a recurs turístic amb Josep Capellà, expert en turisme i desenvolupament local, i Francisco Oliveira, alcalde de Coruche (Portugal). Els debats tindran lloc el dissabte, de 17.30 a 20.15 h, a la plaça de la Coma. 

PRESENTACIÓ DE L’OPUSCLE «GUIA CONTRAMARQUES»

Un altre dels actes destacats de la Fira del Tap serà la presentació d’un opuscle de les marques dels tapers estampades als taps a càrrec del mestre artesà cassanenc Eduard Mestres. Serà el diumenge, a les 18.30 h, a la plaça de la Coma.

EXPOSICIÓ «ARQUEOLOGIA I TAPS»

Durant la Fira del Tap es podrà visitar una exposició que oferirà una visió dels taps des de l’època romana fins a l’actualitat. Anirà acompanyada d’una conferència d’Isabel Rodà, catedràtica d’arqueologia de la UAB, que explicarà la importància del mar en el comerç durant l’època romana. Envasats en àmfores, l’oli, les salaons, el vi... arribaven i sortien dels ports de la Mediterrània cap a destins llunyans; el suro era una peça clau per tapar aquesta mercaderia. La conferència tindrà lloc el divendres, a les 19 h, a Can Trinxeria.

Aquests són només alguns dels actes destacats de la Fira del Tap. Durant tot el cap de setmana hi haurà a la plaça de la Coma un espai fira on es podran comprar productes fets amb suro. Per explicar i ensenyar com era abans l’ofici de taper, també es realitzaran demostracions de l’ofici el dissabte i el diumenge, a la plaça de la Coma.

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H