El Festival Càntut presenta tota la programació de la sisena edició

2022 10 31 Cantut4El projecte presenta tota la programació de la sisena edició, que se celebrarà del 18 al 20 de novembre a Cassà de la Selva i comptarà amb 25 propostes entre concerts, xerrades, exposicions i diverses ocasions per cantar en comunitat

 

El projecte Càntut. Cançons de tradició oral presenta tota la programació de la sisena edició del festival, que tindrà lloc del 18 al 20 de novembre a Cassà de la Selva. Artur Blasco i Arnau Obiols, Jaume Arnella i Biel Majoral, Alba Careta, La Ludwig Band, Joana Dark, El Pony Pisador i els dinars de cantadors i cantadores, entre d’altres, se sumen als ja anunciats Pep Gimeno Botifarra, Anna Ferrer, i l’espectacle Les Eines del Cor Jove Amics de la Unió. Les entrades per a les activitats que en requereixen es posaran a la venda demà, dimarts 1 de novembre a les 10 del matí al web www.cantut.cat.

El festival que té lloc anualment a Cassà de la Selva és una de les tres branques del projecte Càntut. Cançons de tradició oral, que treballa tot l’any per recollir i difondre les músiques de transmissió oral. Durant un cap de setmana, la població gironina acull una trobada que reivindica unes cançons que formen part de la cultura dels Països Catalans, a més de proporcionar diverses ocasions per cantar col·lectivament. En aquesta sisena edició, del 18 al 20 de novembre, es podran veure 25 propostes: un acte d’inauguració amb Alba Careta, set concerts, dues exposicions, dues visites comentades, un espectacle, dos concerts itinerants de carrer, tres xerrades, un Càntut a plaça (vermut cantat), 4 Càntut a taula (dinars i sopars de cantadors i cantadores), un taller i un biblionadons. Deu de les propostes són activitats úniques o ideades especialment per al Càntut i cal destacar la implicació en el festival d’11 entitats, col·lectius i persones vinculades a Cassà de la Selva, una de les claus de l’èxit del projecte: escoles Aldric, Puig d’Arques i La Salle, INS Cassà de la Selva, Llar d’infants municipal Taps, Residència Geriàtrica Sant Josep, Biblioteca Municipal, Escola de Música Municipal Pere Mercader i Jove Orquestra de Cassà de la Selva, Entitat Gastronòmica de Cassà de la Selva, Carmina Rabassedas, i Grana i Moscatell.

Enguany, el festival explora les cançons de bressol a partir del projecte Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons; també compta amb diverses propostes al voltant del centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya; amb la participació del reconegut investigador i folklorista Artur Blasco, que cedirà part dels seus materials al projecte, i també amb diverses ocasions per cantar col·lectivament, en dinars de cantadors i cantadores, sopars al Bar del Centre Recreatiu i vermuts cantats a la plaça de la Coma.

Pel que fa a la programació, el festival començarà el divendres 18 de novembre, amb un acte d’inauguració amb la participació de la cantant i trompetista Alba Careta, que oferirà un tastet de la nova producció del Càntut, basada en les cançons de bressol (Pati de Can Trinxeria, 1/4 de 7 de la tarda). A continuació, s’inauguraran les exposicions 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i Càntut al bressol, a Can Trinxeria. Aquesta darrera, mostra el treball realitzat en la iniciativa Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons, centrada en les cançons de bressol, en què alumnes dels centres educatius del municipi han recollit cançons de bressol del seu àmbit familiar. Més tard es podrà veure l’actuació d’Anna Ferrer (Sala del Centre Recreatiu, 3/4 de 8 del vespre). L’artista menorquina oferirà Parenòstic, un espectacle cru i sofisticat en el qual posa en equilibri els seus dos universos: tradició i creació. Una altra proposta per al primer dia de festival és la de Joana Dark, amb un espectacle que reflexiona sobre les arrels rurals dels nostres costums actuals des d’una visió femenina (Pati de Can Trinxeria, 9 del vespre). Per tancar la nit, es durà a terme el primer Càntut a taula de la sisena edició, amb El Pony Pisador (Bar del Centre Recreatiu, 10 de la nit), en una actuació en què el grup no oferirà el seu format habitual de concert, sinó un repertori especialment ideat per a l’ocasió.

El dissabte 19 de novembre començarà amb el biblionadons de Carmina Rabassedas (Auditori Sala Galà, 11 del matí), amb l’espectacle En Non-Non, el follet de la son, basat també en la recerca de Càntut al bressol. Un espectacle que es podrà veure prèviament a la Llar d’infants municipal Taps i a la Residència Geriàtrica Sant Josep del municipi. A continuació, s’oferirà la xerrada del filòleg i estudiós de la cultura popular Salvador Rebés, que explicarà la vessant més humana dels recol·lectors de cançons de comarques gironines mitjançant l’Arxiu Aguiló, inclòs dins l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (Can Trinxeria, 2/4 de 12 del migdia). Un xic més tard, els alumnes més petits de l’Escola de Música Municipal Pere Mercader oferiran una actuació també en el marc del projecte Càntut al bressol, amb algunes de les cançons de bressol recollides en aquesta iniciativa (plaça Petita, 12 del migdia). A l’hora del vermut, el festival comptarà amb el Vermut cantat amb Grana i Moscatell, Clara Colom i Alba Magriñà, que dinamitzaran una trobada per a totes les edats i molt festiva (plaça de la Coma, 2/4 d’1 del migdia). Després serà el torn del primer dels dos Dinars de cantadors i cantadores, en aquesta ocasió dinamitzat per Alidé Sans i Adrià Dilmé, i l’Entitat Gastronòmica de Cassà de la Selva als fogons (Can Quirze, 2 del migdia).

A la tarda, el festival començarà amb l’espectacle d’Última vèrtebra, un col·lectiu format pels artistes Anna Garreta i Quim Vilagran que estrenaran un treball d’investigació i creació al voltant de le memòria oral, especialment de la cançó (Casal de Jubilats, 5 de la tarda). A continuació, serà el torn de la xerrada del músic, investigador i divulgador del folklore català Artur Blasco (Auditori Sala Galà, 2/4 de 6 de la tarda), en un acte en què cedirà part dels materials audiovisuals al Càntut. Blasco ha estat treballant des del 1965 en la recollida i documentació del cançoner popular de les comarques pirinenques, i, d’aquest treball, n’ha sorgit una col·lecció de 80 DVD amb cançons recollides d’uns 300 informants de 160 pobles i masies dels Pirineus, el fons més extens del país. D’aquest fons audiovisual només n’existeixen dues còpies, a més de l’orginal: una dipositada a la Generalitat de Catalunya i, ara, una altra al projecte Càntut. Seguidament, la banda de carrer Bufant Fort oferirà un concert itinerant i festiu, que comptarà amb algunes de les cançons recollides a l’arxiu www.cantut.cat, passades pel seu sedàs (inici Auditori Sala Galà, 1/4 de 7 de la tarda). Un quart d’hora més tard començarà la primera de les dues visites comentades a l’exposició 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, amb el comissari de la mostra, Jaume Ayats (Can Trinxeria, 2/4 de 7 de la tarda). En acabat, el cantador de Xàtiva Pep Gimeno Botifarra (Sala del Centre Recreatiu, 1/4 de 8 del vespre), oferirà un espectacle en què interpreta un bon grapat de cançons tradicionals de la seva comarca natal, La Costera, però també d’altres punts del País Valencià. Una successió de jotes, fandangos, cants de batre, masurques, havaneres, malaguenyes, granaïnes i romanços que ha anat recollint al llarg de la seva trajectòria vital i musical. El dissabte també s’hi podrà veure l’actuació d’Artur Blasco i Arnau Obiols (Pati de Can Trinxeria, 3/4 de 9 del vespre), que presentaran dues maneres d’enfocar el cançoner pirinenc. Tancarà la jornada La Ludwig Band (Bar del Centre Recreatiu, 10 de la nit). Un altre sopar per cantar en què alternaran algunes de les seves cançons més emblemàtiques amb altres del repertori popular.

El diumenge 20 de novembre començarà de bon matí amb el taller familiar Les Eines, una proposta amb membres del Cor Jove Amics de la Unió en què es descobriran cançons del passat i del present (Can Trinxeria, 11 del matí, inscripcions a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.). També es podrà veure la segona de les dues visites comentades a l’exposició 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, amb el comissari de la mostra, Jaume Ayats (Can Trinxeria, 12 del migdia). Més tard, es podrà seguir el segon concert itinerant de Bufant Fort (inici plaça de la Coma, 1 del migdia). Una hora més tard, arribarà el segon Dinar de cantadors i cantadores, en aquesta ocasió, dinamitzat per la Meg i en Francesc Ribera, Titot (Can Quirze, 2 del migdia). A la tarda, el doctor en Antropologia Social i Cultural Jordi Tomàs oferirà una xerrada sobre les missions de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya a la comarca de la Selva (Can Trinxeria, 5 de la tarda). En acabat, tindrà lloc l’espectacle Les Eines, del Cor Jove Amics de la Unió (Sala del Centre Recreatiu, 1/4 de 7 de la tarda). Una coproducció del Càntut, l’(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles, la Fira Mediterrània de Manresa, el Teatre Auditori de Granollers i el Museu de la Vida Rural, amb la participació de David Soler i Marcel Bagés que testimonia les melodies que a principis del segle XX acompanyaven milers de pagesos durant les jornades al camp. Les tonades marcades pel ritme de les aixades, les forques i les falçs reviuen polifònicament en una proposta trencadora que combina harmonies complexes, ritmes corporals, els propis sons de les eines i molta electrònica. Tancaran la sisena edició del festival Jaume Arnella i Biel Majoral, amb una conversa il·lustrada amb cançons, entre un cantador i un romancer que han recorregut els Països Catalans amb les seves històries (Pati de Can Trinxeria, 3/4 de 8 del vespre).

El 60% de les activitats són gratuïtes, i la resta van dels 8 als 25 €. Les entrades per a les propostes que en requereixen es podran adquirir a partir del dimarts 1 de novembre a les 10 del matí al web www.cantut.cat.

Nascut l’any 2012 per recollir i difondre la música de transmissió oral recordada per la gent més gran de les comarques gironines, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral compta amb tres branques: el cançoner allotjat a www.cantut.cat, el Festival, i les produccions pròpies, propostes que vinculen la tradició amb l’actualitat i entre les quals es troba l’Hostal Càntut, entre d’altres. Aquest 2022, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral ha esta guardonat amb el Premi Nacional de Cultura, atorgat pel CoNCA, i amb un dels Premis Alícia de l’Acadèmia de la Música.

 Les entrades per a les activitats que ho requereixen es posaran a la venda demà, dimarts 1 de novembre a les 10 del matí a www.cantut.cat

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H