Inauguració de dues exposicions sobre Disney a Cassà en el marc de la Mostra d’Animació i Curtmetratges (MACCA)

2018-2 benejamEn el marc de la Mostra d’Animació i Curtmetratges de Cassà (MACCA) organitzada pel Cineclub Vuitimig el darrer cap de setmana, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cassà, divendres al vespre es van inaugurar dues exposicions molt diferents sobre Disney a la sala d’exposicions de Can Trinxeria.

La primera és una selecció dels cartells originals de pel·lícules de Disney de l’arxiu – col·lecció de l’empordanès Lluís Benejam.

Sota el títol “Dulces sueños / desencantados”, la segona exposició és del mexicà José Rodolfo Loaiza que reinterpreta de forma transgressora l’imaginari Disney. L’artista qüestiona en la seva pintura la realitat espectral dels somnis Disney i el visible desencís que se’n desencadena quan freguen allò que és humà. Segons ell, “al segle XXI, les circumstàncies d’aquell anhel melós de Peter Pan, Bella o la Ventafocs s’esvairien”. Amb una manipulació irònica i crítica, Loaiza recrea l’estil original de l’animació Disney per transgredir-ne la iconografia infantil i possibilitar nous escenaris. De la mirada sociològica que l’artista llança a l’imaginari dineyià, n’emergeixen els símptomes patològics del somni capitalista contemporani. Aquesta exposició ha arribat a Cassà gràcies a la col·laboració de la Casa de Cultura Les Bernardes de Salt.

Els actes de la MACCA s’han celebrat de dijous a diumenge a Cassà i els organitzadors n’han destacat la bona participació. Una de les dades més remarcables és el rècord de participants al concurs Correcurts amb 32 equips.