Cicle de conferències sobre les guerres i els seus efectes a Cassà per recuperar la memòria històrica local

2017-9 conferenciesguerresL’Arxiu municipal de Cassà inicia aquest dissabte 23 de setembre a 2/4 de 12 del migdia un cicle de conferències sobre les guerres compreses entre el segle XIV al XX i els seus efectes a Cassà de la Selva. Sota la coordinació de l’historiador Elvis Mallorquí, el cicle que inclou 8 xerrades pretén reflexionar sobre diversos temes relacionats amb la guerra i el municipi de la mà d’historiadors com Lluís Sales, Albert Reixach, Joaquim Mundet, Elvis Mallorquí, Pere Gifre, Jordi Bohigas, Joaquim Alvarado, Josep Maymí i David Gesalí.

 

8 CONFERÈNCIES, 8 TEMÀTIQUES

Les conferències, que són gratuïtes, tindran lloc a 2/4 de 12  a la sala d’actes de Can Trinxeria i tractaran les següents temàtiques: el dissabte 23 de setembre l’historiador Lluís Sales reflexionarà sobre el castell de Cassà (1329); Albert Reixach tractarà ‘Lo fet de Cassà’ (1391) el 28 d’octubre; l’11 de novembre Elvis Mallorquí i Joaquim Mundet reflexionaran sobre els remences de Cassà (1448-1497); el 16 de desembre Pere Gifré tractarà la relació dels pagesos de Cassà i les guerres (segle XVII); Jordi Bohigas se centrarà el 27 de gener amb els efectes de la Guerra del Francès a Cassà (1808-1814); Joaquim Alvarado parlarà el 24 de febrer sobre els efectes de la Primera Guerra Mundial; el 17 de març Josep Maymí tractarà la rereguarda (1936-1939); finalment, el 28 d’abril David Gesalí centrarà la seva conferència en l’aeròdrom de Cassà (1938-1939).

 

PLAQUES COMMEMORATIVES ALS CARRERS DE CASSÀ ON VAN CAURE LES BOMBES DE LA GUERRA CIVIL

Des de l’Arxiu municipal també s’està coordinant una recerca sobre les víctimes de conflictes armats a Cassà com els bombardejos a la població civil i a l’aeròdrom o les últimes batalles de la Guerra Civil. Un cop aconseguits els resultats, l’Ajuntament farà unes plaques commemoratives amb la data del bombardeig i les instal·larà als carrers on varen caure les bombes durant la Guerra Civil. També es farà una placa general que informarà sobre els espais afectats i inclourà un resum global de les víctimes.

 

Aquest conjunt d’accions, juntament amb l’exhumació de la tomba del soldat desconegut feta a finals d’agost, pretén “seguir nodrint amb contingut científic la memòria històrica de Cassà per reconstruir els fets que van tenir lloc al nostre poble i posar aquest coneixement a l’abast de tothom qui ho desitgi”, ha explicat l’alcalde Martí Vallès.