Avui es presenta el llibre “111 anys de futbol a Cassà (1912-2023)”

2023 04 21 111 anys de futbolAquest vespre, a les 8 del vespre, es durà a terme la presentació del llibre  “111 anys de futbol a Cassà (1912-2023)” publicat per la UD Cassà i Editora Cassanenca en complir-se els 111 anys del primer partit de futbol a Cassà de la Selva que es va disputar el divendres 18 d’agost de 1912.

Xavier Casabó i Joan Carles Codolà han estat els autors d’aquest volum de 500 pàgines que repassa any a any l’evolució de l’esport del futbol a la vila de Cassà  des d’aquell 1912 fins a l’actual 2023.

En la introducció del llibre els autors es pregunten (i es responen):

 “Per què hem fet aquest llibre del 111 anys de futbol a Cassà? De fet teníem un precedent amb l’obra de Josep M. Olivé (Els 75 anys de futbol a Cassà de la Selva - 1987), que en molts casos ens ha servit de guia per  a aquest actual, ja que hi ha  informacions que 36 anys després d’aquell treball ja no es poden investigar  malauradament per la desaparició dels seus protagonistes. Segurament amb el pas del temps, per llei de vida, ens hem perdut moltes petites històries a l’entorn de l’esport al nostre poble, però amb aquest llibre com a mínim hem volgut fer una pel·lícula força completa d’aquests 111 anys i amb una atenció especial vers els homes i dones que n’han sigut protagonistes, amb imatges i amb testimonis orals del seu pas pel món del futbol a casa nostra. Pensem que era important ara que encara tenim molts testimonis de diferents etapes del futbol a casa nostra posar negre sobre blanc allò que ha passat en aquest període, ja que a Cassà, com a moltes altres poblacions, el futbol no deixa de ser un fenomen social que supera l’espai esportiu per afectar amplis sectors de la comunitat”.

La presentació es farà a la Sala Centre Recreatiu en un acte en el que també es reconeixeran els jugadors i exjugadors que han jugat deu o més temporades al primer equip de la UD Cassà. L’exjugador i exalcalde de Cassà, Josep M. Dausà intervindrà per comentar la seva experiència personal com a esportista cassanenc en un acte conduit pel també exjugador i exentrenador de la UD Cassà Robert Batllosera.

Durant la presentació també es tindrà un record per la figura del dr. Josep M. Olivé (autor d’un treball sobre els 75 anys de futbol a Cassà) i hi intervindran vicepresident de la Diputació, Sr. Pau Presas i l’alcalde de Cassà, Sr. Robert Mundet.

Els actes dels 111 anys de futbol, a Cassà continuaran el 5 de maig al vespre amb un sopar de germanor organitzat la UD Cassà a la nau polivalent.

Els autors:

Després de l’experiència de col·laboració en el llibre sobre política i eleccions municipals (Cassà vota. Crònica de la democràcia local a Cassà de la Selva (1979-2021) – Editora Casanenca) Xavier Casabó Rabassedas i Joan Carles Codolà Vilahur han tornat a ajuntar esforços per il·lustrar un altre aspecte de la història recent del nostre poble, en aquest cas el món del futbol. A 111 anys de futbol a Cassà, Casabó i Codolà han posat fil a l’agulla en la tasca de recollir la informació que hi havia sobre aquest esport a casa nostra i plasmar en el llibre els aspectes més rellevants de la implantació, consolidació, creixement i també crisis que han anat acompanyant el futbol a Cassà des del 1912, quan es té constància del primer partit jugat al camp d’en Trompa.

Gràcies en gran part al treball fet fa 36 anys per Josep M. Olivé s’ha pogut reconstruir aquesta història i ampliar amb una base de dades que mai no s’havia confegit i que permet conèixer unes xifres desconegudes sobre els més de 2.600 partits de futbol (sènior masculí) que s’han jugat a Cassà en aquests anys.

Joan Carles Codolà Vilahur (1956), periodista, és el director de la revista local Llumiguia i el diari cassadigital.cat i a més ha estat molts anys relacionat amb la UD Cassà ja sigui com a delegat de diversos equips o amb diferents càrrecs a la junta directiva des del 1995 fins a l’actualitat a més d’haver documentat amb milers de fotografies l’activitat dels equips del club. Creu que el futbol a Cassà no és simplement un esport sinó un factor d’integració social i humana indispensable que ha estat clau per al nostre poble des dels seus inicis i fins ara. Per això calia fer-ne aquest llibre de reconeixement a tots els que hi han participat.

 

Xavier Casabó i Rabassedas (1993), graduat en dret, és un apassionat dels esports (els seus èxits al concurs del programa de Catalunya Ràdio Tot gira en són una bona mostra) i també de Cassà de la Selva; per això fer aquest llibre sobre la història del futbol al nostre poble el va entusiasmar des del primer moment tot i que ell és més de l’hoquei patins (primer jugador després entrenador i ara delegat al FDC). Creu que el futbol a Cassà va representar un fet sociològic molt rellevant en alguns anys i que en l’actualitat pot continuar sent una eina per enfortir lligams entre tots els veïns.

Els dos autors creuen que aquest volum no és un recull de “batalletes de futbol”, tot i que n’hi ha unes quantes, o un simple aplec de  xifres, tot i que també n’hi abunden, sinó que volen que sigui una mirada global a un moviment que al llarg dels 111 anys de vida ha mobilitzat milers de cassanencs (i cada cop més cassanenques) per una cosa tan senzilla com córrer darrere una pilota.

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H