A Cassà de la Selva, l'Educació dona resposta a la crisi sanitària

Des de l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Cassà de la Selva, al llarg de les més de cinc setmanes que ja portem de confinament, s’han estat realitzant tot un seguit d’accions per tal de fer front a la situació d’excepcionalitat que estem vivint com a conseqüència de la crisi sanitària de la COVID-19, per, així, promoure l’educació i el benestar de la nostra ciutadania. En aquest sentit, s’ha treballat en quatre eixos bàsics:

 

 1. Fomentar la igualtat d’oportunitats educatives.
 2. Oferir i promoure accions educatives diverses.
 3. Mantenir informada la ciutadania sobre tots aquells aspectes vinculats amb l’educació, l’escolarització i el procés de preinscripció escolar del curs 2020-2021.
 4. Donar veu i impulsar diverses iniciatives i campanyes de l’àmbit socioeducatiu.

A continuació, donem a conèixer les principals accions que des de l’àrea d’Educació de l’Ajuntament s’han anat desenvolupant:

 • Recull setmanal de recursos educatius per a petits i grans: en les primeres setmanes de confinament, a través del web de l’Ajuntament i de les xarxes socials, s’ha anat publicant setmanalment un recull de recursos educatius dirigits tant a petits com a grans.
 • Comunicats amb informació rellevant del Departament d’Educació: altra vegada a través del web de l’Ajuntament i de les xarxes socials, periòdicament, es publiquen resums dels comunicats emesos pel Departament d’Educació amb les informacions més destacades.
 • Una iniciativa escolar: s’ha donat veu a la iniciativa “Tot anirà bé”, sorgida de centres escolars del municipi. En aquesta actuació, la ciutadania, a través de les xarxes socials de l’Ajuntament, fa arribar fotografies de l’arc de Sant Martí amb el lema “Tot anirà bé”, que posteriorment es pengen al web del consistori per tal de compartir-les amb tothom.
 • Una iniciativa de municipi: s’ha impulsat i donat suport logístic a la iniciativa “Cartes amb cor”, una actuació en la qual l’alumnat dels diferents centres educatius del municipi envia cartes, dibuixos, vídeos, etc., a la residència geriàtrica Sant Josep, amb la finalitat de fer costat i ser solidaris amb tots els avis i àvies i amb el personal laboral del centre.
 • Campanya “Compartim WIFI”: l’Ajuntament s’ha sumat a la campanya ciutadana #CompartimWIFI, que pretén promoure la igualtat d’oportunitats de l’alumnat i permetre que aquest tingui accés a la xarxa. Per aquest motiu, s’ha fet una crida a la ciutadania de Cassà de la Selva a obrir unes hores cada dia el wifi del domicili (de 9 a 13 h), per tal de garantir que cap infant o jove es quedi sense accés a l’educació i al lleure aquests dies de confinament.
 • Continuació dels Serveis de Formació Cultural per a Persones Adultes de forma telemàtica: s’ha impulsat i donat suport al manteniment d’aquests serveis en línia. Els serveis de Formació Cultural per a Persones Adultes, principalment, ofereixen a la ciutadania del municipi aprenentatge basat en les competències bàsiques (llengua, lectoescriptura o tecnologies de la informació i de la comunicació, entre d’altres), amb l’objectiu de garantir la seva autonomia, inclusió social i igualtat d’oportunitats.
 • Continuació del Servei d’Atenció Diürna (Centre Obert) de forma telemàtica: es manté telemàticament aquest servei, que atén infants amb situació de vulnerabilitat social i en fa un seguiment emocional i escolar d’ells i de les seves famílies.
 • Resposta a les necessitats de l’alumnat dels centres educatius del municipi: en coordinació amb el Departament d’Educació i amb els centres escolars, s’ha ofert suport a l’alumnat amb necessitats educatives que no han pogut ser atesos pel Departament. D’aquesta manera, properament, es repartirà material escolar i s’imprimiran dossiers escolars a l’alumnat que des dels centres se’ns indiqui.
 • Subvenció de casals d’estiu i ajudes socioeducatives diverses: enguany, adreçat a famílies amb vulnerabilitat social, es destinaran 20.000 € a la tramitació d'ajudes econòmiques de l’àmbit de l’educació, formació i lleure: extraescolars, casals d’estiu, llibres de text, material escolar, matrícules, quotes de llar d’infants, formació per a persones adultes i complements de les beques menjador escolar. Aquestes ajudes seran tramitades a través dels Serveis Socials del municipi.
 • Reforç escolar a l’estiu per a alumnat de primària i secundària: aquest estiu s’impulsarà una activitat de reforç escolar i lleure per a infants i adolescents amb vulnerabilitat social, des de 1r de primària fins a 4t d’ESO. Com que aquesta activitat vol complementar els diferents casals d’estiu, es planteja en horari de tardes.

Finalment, i de cara al proper curs escolar, des de l’Ajuntament es vol reprendre, mantenir i reforçar alguns recursos, serveis i projectes educatius que ja s’estaven desenvolupant i que han quedat aturats o modificats a causa de la crisi sanitària actual. Tanmateix, és evident que s’hauran d’anar seguint les limitacions i restriccions que indiqui el govern i, en conseqüència, s’hauran d’anar repensant i reformulant. Alguns d’aquests projectes educatius són:

 • Centre de Reforç Escolar de Cassà de la Selva (CREC)
 • Serveis de Formació Cultural per a Persones Adultes:
  • Servei d’alfabetització en llengua catalana
  • Servei d’alfabetització digital
  • Espai d’Estudi Municipal:
   • Espais d’Estudi Institut Obert de Catalunya (IOC)
   • Espai d’Estudi d’ESO (nou servei que es vol oferir per facilitar el reforç escolar des alumnes d’ESO de Cassà de la Selva)
  • Servei Municipal de Logopèdia
  • Cursos oficials de català del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL)
  • El Racó del Joc (recuperació de les sessions anul·lades el primer semestre del 2020)
  • Consell d’Infants Municipal
  • Consell Escolar Municipal