Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

L’Ajuntament de Cassà s’ha adherit al manifest unitari amb motiu del 25N. Dilluns a les 13 h, davant de l’Ajuntament, es farà la lectura del manifest, que enguany posa l'accent en les violències sexuals. Aquest manifest ha estat consensuat per totes les diputacions, la Generalitat i les entitats municipalistes.

 

Enguany posem de relleu les violències sexuals i advertim que “una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l'estructura patriarcal, una agressió contra totes nosaltres, contra totes les dones. Aquesta violència funciona de forma alliçonadora, ens socialitza en la por i ens llença un missatge ben clar, sobretot dirigit a les dones més joves: volen controlar i sotmetre la vida de les dones”.

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l'any 1981.
En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. 
Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960.
El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

A Catalunya, en el que portem d’any, 8 dones han mort assassinades pel seu marit o company i 9.977 més han estat ateses per agressions masclistes. Segons el departament d’Interior, s’ha posat 10.053 denúncies i s’ha detingut 4.301 homes per aquest motiu.

El document fa una crida a seguir treballant conjunta i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials per a l'erradicació de totes les violències masclistes i la reparació de les supervivents; posa en valor la lluita constant i incansable dels moviments feministes, i reconeix la força, el coratge i la valentia de les dones que es troben en una situació de violència masclista, les que l’han superada o les que han estat assassinades.