Dissetena edició de l’Arbre de la Pau a Cassà

2023 02 16 arbre de la pau3Aquest matí els Amics de la UNESCO han plantat una olivera a l’Ajuntament, a la dissetena edició de l’Arbre de la Pau, a més aquest any també s’ha plantat una gavarrera a la seu de la Claca. L’acte ha estat presidit per l’alcalde i ha comptat amb la presència de la Carme Muñoz, la Dolors Reig i la Mariona Ventura, dels Amics de la UNESCO, la regidora de ciutadania, Núria Salvans, el regidor de governació Marià Montsunyer, el regidor Martí Vallès i representants de la Claca.

Aquest acte complementa els de les darreres edicions en els que s’havien triat els diferents centres escolars del municipi per allotjar els Arbres de la Pau que s’han plantat: un avellaner, una olivera, un xiprer, un llorer, un roure, un ametler, un plàtan, un noguer i una prunera.

La Carme Muñoz ha compost un poema que ha recitat durant la plantada de l'olivera a Can Nadal, també han recitat un poema “La gavarrera” de l’Anna Brugué.

En el cas de la seu de la Claca, els amics de la UNESCO  explicaven per què havien triat una gavarrera “perquè és una planta modesta i nostrada –coneixeu el massís de les Gavarres?-; potser perquè les seves fulles tenen propietats cicatritzants; potser perquè els seus fruits són vitamínics i ens els podem menjar en confitures i melmelades. Perquè ens cal modèstia i no pas orgull i saber treballar des dels àmbits locals i propers per tal d’assolir, amb perseverança, canvis més globals; perquè cal que contribuïm a cicatritzar les moltes ferides que es perceben en la nostra societat; perquè ens calen moltes vitamines per no defallir en l’esforç per defensar i promoure la cultura de la pau, que volem present arreu –i que endolceix la convivència”.

Després de disset edicions, els Amics de la Unesco plantegen la possibilitat de fer un recorregut per tots els arbres de la pau, per commemorar aquest acte en un futur.

L’OLIVERA DE LA PAU

Ets tu històrica olivera

font d’antiga inspiració,

 llit i refugi d’Ulisses

amb tu va trobar el repòs.

Seguirem el teu mestratge

lluitant per la Pau del món,

que brollin brots de tes branques

bressades pel vent del nord.

Que brollin brots d’esperança

I el colom canti cançons,

com emblema d’una terra

de cultura i tradicións.

L’olivera no només és emblema del paisatge mediterrani.

També és un símbol de cultura i civilització.

Carmen Muñoz de Pibernat

UNESCO 20/1/2023

GAVARRERA

Fa molt fred, moixó, amaga’t.

Fa fred pels marges entelats

sobre el jaç humit de la boira.

Ajoca’t entre les bardisses,

verdum o tallarol, moixó.

Fa molt fred al capvespre

quan les ombres esborren

l’alè de tots els rastres.

Empaita vianda, moixó.

Tanmateix, el bosc tresoreja

el do del pa i de la mel:

dringuen els gavarrons,

talment ullets envermellits.

El petit moixó xerroteja

l’ofrena del roser caní

i volen les roses salvatges

en refilets de primavera.

Anna Brugué i Jordà

 

2023 02 16 arbre de la pau22023 02 16 arbre de la pau12023 02 16 arbre de la pau