Acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya

2021 09 11 DiadaAvui s'ha celebrat la Diada Nacional de Catalunya, amb un acte institucional a l'ajuntament.

L'acte ha començat amb la hissada de la senyera, amb la interpretació de "El cant de la senyera" per part de la Jove Orquestra de Cassà, i la presència de l'alcalde, Robert Mundet i els regidors, Martí Vallès i Marià Montsunyer a més de la Policia Local de Cassà.

Posteriorment, han tingut lloc els parlaments dels representants dels tres partits polítics amb representació a l'ajuntament, amb l'acompanyament de la JOC que ha tancat l'acte amb l'himne nacional de Catalunya, "Els Segadors".

 

Discurs de l'alcalde per l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, 2021.

 

Autoritats, veïns, veïnes bon dia a tothom i benvinguts a l’Acte Institucional d’aquesta Diada a can Nadal, l’ajuntament del poble que és casa vostra. Gràcies regidors per les vostres paraules.

Un any més commemorem la Diada Nacional de Catalunya, on tenim l'ocasió de recordar qui som i d'on venim. Aquesta celebració convida a reflexionar, d’entendre l’afirmació de pertinença i també de mirada al passat, al present i al futur.

I és que ara fa més de tres-cents anys Catalunya ho va donar tot per mantenir vius els ideals de llibertat. Des d'aleshores fins avui, els homes i dones d’aquest país ens hem mantingut resilients i hem fet front a aquells que ens volen en silenci. Celebrem la perseverança i la tenacitat per sobre de l’opressió, de l’esperança per damunt de la por. També és moment d’alçar la veu i reivindicar més i millors eines, recursos i autonomia pels nostres pobles i ciutats, perquè només així, des de la necessària i eficaç proximitat, podrem contribuir a l’horitzó de pau, de progrés social i econòmic, i de llibertat.

No podem oblidar que en aquesta Diada Nacional de Catalunya no hi som tots. Falten aquells que ens han deixat al llarg d'aquest any i mig de pandèmia, la qual ha provocat grans conseqüències en l'àmbit social, econòmic i personal. Una pandèmia que hem combatut des de la humanitat col·lectiva, l’esperit de superació, la col·laboració i amb el treball incansable de tots els col·lectius que han contribuït a salvar vides. A tots moltes gràcies!

Els municipis hem centrat tots els nostres esforços en  donar resposta als múltiples reptes que la pandèmia ha generat. Des de la proximitat, amb polítiques imaginatives, amb esforç, amb constància i una característica que sempre ha regit el municipalisme: ser present i estar al costat de la ciutadania a qualsevol hora i en qualsevol moment. Ho hem fet sempre i refermem avui el nostre compromís amb la gent, amb el seu dia a dia, però també en acompanyar-los en els seus anhels i els seus neguits.

Enguany, quan se celebra el 42è aniversari de la restitució dels Ajuntaments democràtics i s'ha fet més evident que mai que el món municipal és clau per a la ciutadania. Ho hem vist amb la tenacitat de les administracions locals davant el context d'extrema dificultat i ple d'adversitats a causa de la Covid-19, amb la tasca que han desenvolupat com a forma d'entendre el servei públic. I és que des del municipalisme seguirem treballant amb convicció, pel progrés social i econòmic i per la llibertat del poble català.

L’autèntica commemoració de l’11 de setembre no és la de la caiguda de Barcelona, ni només és la festa Nacional de Catalunya. L’11 de setembre també commemorem la tenacitat d’un poble que unit (més enllà de les classes socials, el gènere o la ideologia), ha sigut capaç de lluitar, de protegir-se i de resistir. Així és el poble de Catalunya. Per això, un any més, som aquí per reivindicar el dret a decidir dels ciutadans i ciutadanes catalans. El dret a exercir de forma cívica, democràtica i radicalment pacífica la llibertat individual i col·lectiva de les catalanes i catalans, vinguin d’on vinguin i pensin el que pensin.

El passat dimecres 23 de juny, només fa 81 dies, van sortir els 9 presos polítics catalans de la presó, “gràcies” (entre cometes) a l’indult del govern central. Indult que oblida els més de 3000 encausats, els exiliats i la persecució judicial-policial que continua a diari contra l’independentisme. Finalment, després d’una tramitació de més de sis mesos, els presos polítics catalans van poder sortir de la presó. 11.475 dies mancats de llibertat per voler deixar votar. Però aquests indults tenen condicions lleonines. Això vol dir, que si cometen un delicte greu, hauran de tornar-hi. I ja sabem com és el poder judicial per “crear” delictes, forjar una realitat segons els seus designis i condemnar a la dissidència política, en especial als independentistes. Avui és també un dia de lluita per la llibertat de Catalunya sota valors democràtics, pacífics i en defensa dels drets civils. Per tots ells, una vegada més, demanem l'absolució i l'amnistia.

S’ha posat un punt seguit. Les causes judicials sorgides de l'1-O continuen fent camí, malgrat que el Consell d'Europa i altres organismes internacionals estan reclamant obertament que es posi punt final a la repressió. Amb tot, la judicatura espanyola no ho veu amb els mateixos ulls. Tenen una altra vara de mesurar, allunyadíssima dels seus col·legues més europeus.

Hem hagut de combatre la repressió de manera permanent, perquè la repressió ha esdevingut permanent; però hem hagut de dedicar molts esforços perquè aquella gran obra col·lectiva i que dóna sentit a les lluites que protagonitza la societat catalana des de fa anys es mantingués com el que és: una obra de tot el país, no pas de cap partit; una victòria rotunda i intel·ligent d'un poble organitzat i mobilitzat sobre un Estat violent i condicionat per l'herència franquista.

Que la judicialització del conflicte no aturi la lluita cívica, democràtica i pacífica que contribueixi a assolir la Catalunya Estat. No hem d’abandonar i rendir-nos fins a posicions inicials, que mai seran les mateixes que eren, sinó que hem de defensar i mantenir la posició conquerida el dia 1 d’octubre del 2017. L’independentisme va guanyar les eleccions i hem de fer valer aquest resultat i aconseguir la unitat estratègica reclamada pel poble català.

Per acabar. Podríem parlar de les declaracions de Carlos Lesmes i Ada Colau, la situació vergonyosa de la casa reial, desl estirabots lingüístics de Casado i Ayuso i tants d’altres que cada vegada que surten a l’escenari més ganes hi ha d’allunyar-se d’aquest personal.

Alguns, lamentablement que no veuen més lluny del seu nas. Tenim clar que ningú ens regalarà res ni ens posarà les coses fàcils. És la seva manera de fer. Nosaltres hem de perseverar obstinadament per la nostra llibertat. Ho tornarem a fer, "Donec perficiam" (en llatí) vol dir "fins a aconseguir-ho" .

Visca Cassà de la Selva i Visca Catalunya lliure.

Robert Mundet i Anglada

Alcalde de Cassà de la Selva

Cassà de la Selva, 11 de setembre de 2021

 

2021 09 11 diada22021 09 11 diada32021 09 11 diada42021 09 11 diada5

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H