Retorn dels objectes personals del cassanenc Baldiri Soler, a la seva família

Retorn dels objectes personals del cassanenc Baldiri Soler a la seva famíliaAvui, 11 de desembre de 2020,  s’han retornat els objectes personals del cassanenc Baldiri Soler Artau als seus descendents en el marc del projecte STOLEN  MEMORY. La família ha autoritzat que els objectes formin part de la sala d'exposicions permanent del MUME.

 

Baldiri, segons consta a l’Arxiu Municipal de Cassà, va viure en el municipi, amb la seva mare viuda, Teresa Artau Galí, fins als 14 anys. Anys més tard, es va traslladar a viure a Sils, on va ser escollit regidor i un mes després, anomenat alcalde. Tot i així, va ser detingut i deportat a un camp nazi.  En els arxius alemanys, encara es conservava un rellotge i una cadena d’or que eren seus.

En el acte celebrat avui en el Museu Memorial de l'Exili (MUME), s’han retornat aquest objectes als seus descendents. Hi han assistit per part de l’Ajuntament,  l’alcalde de Cassà de la Selva, Robert Mundet i el regidor de Governació, Marià Montsunyer.

La localització dels descendents de Baldiri Soler ha estat possible gràcies a la investigació que ha fet  l’historiador Jordi Pons, el qual va comptar amb la col·laboració de l’AMCS (Arxiu Municipal de Cassà de la Selva) i de Xevi Niell en la recerca.

Fins al 14 de febrer es podrà visitar al MUME l’exposició Stolen Memory.

Aquesta exposició és una col·laboració d’entitats memorials (MUME, Memorial Democràtic) i la Universitat Rovira i Virgili amb Arolsen Archives per tal de fer conèixer públicament la campanya de difusió dels Arxius Arolsen de retorns de pertinences de deportats procedents de diferents països europeus.

A la fotogradia es pot veure la seva neta, i la família de Cassà de la Selva.