El projecte Cork2wine celebra la seva cloenda a les instal·lacions de Francisco Oller a Cassà

2023 11 28 projecte Cork2wineL'empresa Francisco Oller ha liderat aquesta iniciativa, en què també han participat J. Vigas, Amorim Forestal, Quimivita, Muga i Vilarnau. Aquesta setmana va tenir lloc la jornada de cloenda en la que van participar les entitats i empreses que han format part del projecte i en les que el regidor de Promoció Econòmica, Àlex Font també hi va participar, representant l’ajuntament de Cassà, sobre aquesta iniciativa va comentar "Donem d'enhorabona pel lideratge d'aquest projecte a l'equip de Francisco Oller, una iniciativa que sens dubte tindrà un abans i un després en el sector industrial surer i al que desitgem tots els encerts i èxits del món. Us encoratgem a seguir treballant com fins ara, a seguir ideant projectes per avançar en un món industrial que t'obliga a innovar constantment."

El projecte d'R+D+i CORK2WINE ha finalitzat després d'haver aconseguit desenvolupaments significatius en la millora de la competitivitat, la sostenibilitat, el posicionament internacional i la viabilitat futura del sector del suro espanyol. Aquest material exerceix una tasca fonamental a l'hora de potenciar els vins d'alta qualitat, ja que permet l'evolució del producte i el manteniment en condicions òptimes, per la qual cosa els resultats d'aquest projecte estan intrínsecament relacionats amb el sector vitivinícola.

Així, els principals avenços i resultats d'aquesta iniciativa s'han presentat en un acte de tancament celebrat a la seu de l'empresa Francisco Oller, que ha liderat aquest projecte en què també han participat J. Vigas, Amorim Forestal, Quimivita, Muga i Vilarnau.

Amb un pressupost proper als 5.000.000 euros, finançat pel CDTI Innovació amb fons FEDER de la Unió Europea en el marc del Programa Estratègic CIEN, CORK2WINE també ha comptat amb la col·laboració de diversos grups de recerca: la Fundació Institut Català del Suro, l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IATA-CSIC), el Laboratori d'Anàlisi d'Aroma i Enologia de la Universitat de Saragossa, el Centre d'Investigacions Científiques i Tecnològiques d'Extremadura (CICYTEX), Centre for Research in Agricultural Genomics (CRAG) i l'Institut Madrileny de Recerca i Desenvolupament Rural, Agrari i Alimentari (IMIDRA).

Principals conclusions

A l'acte de tancament, els diferents participants a CORK2WINE han coincidit en assenyalar que la principal conclusió d'aquest projecte és que “els cellers i les empreses del sector del suro no podem avançar per separat”. Així, la investigació desenvolupada i el coneixement generat han permès establir el binomi suro-vi com una variable essencial per garantir la qualitat del producte final, ja que el suro és un material natural que aporta caràcter als vins.

En aquest sentit, les empreses del consorci han insistit en la importància d'impulsar i continuar avançant en la investigació al voltant de la interacció suro-vi per evitar que aquest polímer natural sigui substituït per altres materials a la indústria vitivinícola. D'aquesta manera, han indicat que els resultats de CORK2WINE tenen un gran valor perquè fixen les bases, com a punt de partida, per emprendre altres iniciatives de R+D+i que segueixin el mateix camí que s'ha emprès. Així mateix, han destacat el bon clima de treball i col·laboració que s'ha donat entre les empreses i els centres de recerca, el qual ha permès obtenir uns resultats “molt positius i reeixits” per a tots dos sectors i, fins i tot, per a altres com el cosmètic, que podrà aprofitar els subproductes generats seguint els principis de l’economia circular.

Adoptant un enfocament integral a la investigació del suro, aquest projecte ha aplicat la R+D per generar el coneixement necessari per afrontar els reptes tecnològics que afecten tota la cadena de producció del suro nacional. Des de les etapes de producció primària a l'àmbit forestal fins a la fabricació final de taps de vi, passant també pel processat. Així mateix, s'ha treballat en l'aprofitament rendible i òptim dels subproductes i residus generats durant el procés, seguint els principis d'economia circular, per aprofitar-ne les propietats antioxidants a la indústria cosmètica.

D'aquesta manera, el desenvolupament de CORK2WINE s'han organitzat en una triple direcció segons les interaccions que es produeixen al llarg de la cadena de valor del suro: alzina surera-suro, suro-tap, tap-vi. En conseqüència, s’han dut a terme tres línies d’activitats tècniques. La primera, ha estat relacionada amb els aspectes forestals i genètics de les suredes que afecten la fisiologia i histologia del suro i la seva interacció amb el vi. La segona ha tingut a veure amb el processament del suro, l'elaboració del tap i les noves aplicacions per als subproductes generats de la fabricació de taps. Finalment, la tercera ha girat al voltant de la millora de la qualitat sensorial del tap de suro.

Sobre el Cork2wine

CORK2WINE és un projecte d'R+D+i que té per objectiu aplicar un nou enfocament integral a la investigació del suro per abordar l'avenç i la superació dels reptes tecnològics actuals del sector surer nacional. Des de les etapes de la producció primària a l'àmbit forestal fins a la posterior fabricació de taps de vi, aquesta iniciativa també estudia l'aprofitament rendible i òptim dels subproductes i residus. En definitiva, CORK2WINE pretén garantir la competitivitat, sostenibilitat, posicionament internacional i viabilitat futura del sector. L'empresa Francisco Oller lidera aquest projecte en què també participen J. Vigas, Amorim Forestal, Quimivita, Muga i Vilarnau. A més, compta amb la col·laboració de diversos grups de recerca: la Fundació Institut Català del Suro, IATA-CSIC, Universitat de Saragossa-LAAE, CICYTEX, CRAG i IMIDRA. En el marc del Programa Estratègic CIEN, CORK2WINE compta amb un pressupost de gairebé 5.000.000 euros, finançats pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial i la Innovació (CDTI Innovació), i en part, amb Fons FEDER de la Unió Europea.

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H