Èxit de la tercera edició del a Fira del Tap i el Suro, que ha tingut les dones com a protagonistes

fira tap fotoAquest cap de setmana ha tingut lloc a Cassà de la Selva la tercera edició de la Fira del Tap i el Suro, amb una gran afluència de visitants. La fira d’enguany ha tingut com a fil conductor les dones que han treballat i treballen a la indústria surera.

L’acte de presentació va anar a càrrec de l’alcalde de Cassà de la Selva, Martí Vallès, i el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Girona, Josep Polanco.

Vallès va remarcar la gran tasca de les empreses sureres: “hem de reivindicar el passat, el present i el futur de les empreses sureres del nostre poble i del nostre territori, per això, amb aquesta Fira del Tap i el Suro volem mostrar el nostre suport a les empreses i a la tradició del món surer”.

Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Girona, Josep Polanco, va parlar de la importància del paper de la dona en el món de la indústria surera i ha posat de manifest la importància de la indústria surera a Cassà de la Selva”

 

Les dones, les protagonistes de la Fira del Tap i el Suro

Les protagonistes de l’edició d’enguany de la Fira del Tap i el Suro són les dones que han treballat i treballen a la indústria surera. Definir “El treball de la dona al món del suro” és l’eix argumental. Aquest eix serà visible i present en la majoria d’activitats programades en el marc de la fira.

I és que durant les últimes dècades del segle XIX les dones van anar entrant progressivament a les fàbriques de suro. La mecanització del sector va trobar en les dones una força de treball més econòmica i subjugada que els operaris masculins, i ben aviat van arribar a representar percentatges molt notables del total de treballadors fabrils. L’any 1914, per exemple, les 6 fàbriques que hi havia a Cassà de la Selva ocupaven un total de 112 dones i 114 homes. Dedicades primer als processos de triatge, a treballar màquines d’esmeril o amb ‘metralladores’ i a diverses feines auxiliars –a la fàbrica però també molt habitualment a casa- les dones van entrar amb el temps a les oficines de les fàbriques i modernament als laboratoris. Es tracta d’un treball que sovint no era prou reconegut i va passar desapercebut en el sentit que ha estat una mà d’obra invisible que es parla de progrés econòmic. Per tant, és de justícia reclamar el paper que va tenir en el desenvolupament de la indústria surotapera tan arrelada a Cassà de la Selva.

Per això, en aquesta tercera edició, se’ls va retre un merescut homenatge a totes les dones que han treballat al llarg dels anys a la indústria surotapera. Amb el seu treball, aquestes dones han contribuït al progrés de l’economia local i del territori, i també de l’economia familiar, ja que moltes d’elles compaginaven la feina a la fàbrica amb la feina de casa.

Per aquest motiu, es va inaugurar una exposició dedicada a elles amb el títol “Dones i suro: Treball i societat”, es faran diferents xerrades sobre el paper de les dones com ara la conferència de Pep Espadalé i Àngela Martí sobre ‘Dones del suro: les vides de la fàbrica a la llar’ i se’ls va fer un homenatge públic, amb la participació de més de 100 dones en reconeixement a la seva feina. L’acte va ser presidit per la consellera d’Agricultura, Pesca, Ramaderia i Alimentació, Teresa Jordà, que va reivindicar la figura de la dona i va explicar la importància del suro al nostre país, com a imprescindible. La consellera va posar en valor aquest producte estrella, i la surera.

Tertúlies, debats i tastos

Un dels plats forts del dissabte va ser la tertúlia amb Josep Roca, Damien Champy i Alexandre Marcoult, sobre la regió francesa de la Champagne-Ardenne i la seva relació amb Cassà. L’acte va ser moderat per Joan Puig, director General del grup Oller.

A banda, durant tot el cap de setmana hi va haver xerrades, debats i tastos de vinsi caves.

Els objectius de la Fira del Tap i el Suro

L’objectiu de la Fira és crear un marc que serveixi per difondre el patrimoni, la història, la vida social i tots aquells aspectes vinculats a la indústria del tap de suro. Les suredes de les Gavarres no només han estat un espai natural de gran valor, sinó que encara produeixen una part de la matèria primera que serveix per a l’elaboració de taps de vi, cava o xampany, sobretot a Cassà i a Palafrugell. La vida dels tapers d’abans no es reduïa només a treballar, també hi havia temps per anar a fer un xic-xec, a cacera, a buscar bolets, a cantar a les tavernes...

La Fira del Tap i el Suro dedica un cap de setmana ple d’activitats a reivindicar el passat, el present i, sobretot, el futur del món surer i taper de Cassà i de l’entorn, un sector que té l’honor, amb els seus taps, de ser present a les millors bodegues, cellers o taules dels restaurants més exclusius del món.

En aquesta edició s’ha incorporat la paraula ‘suro’ al nom de la fira per tal d’incidir en el teixit empresarial de Cassà, on la indústria de fabricació de taps té un pes específic rellevant per a l’economia local, per tal de reforçar la identitat i posicionar Cassà com a municipi surotaper, donar a conèixer la tradició de Cassà en la fabricació de taps de suro, posar en valor el tap de suro davant d’altres materials que s’utilitzen per fer taps i reforçar la relació del tap de suro amb el món del vi i els vins escumosos.

Una de les novetats d’enguany ha estat l’espai dels Petits Taps, a la plaça Petita, amb activitats per a la mainada.

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H