Cassà de la Selva i Palafrugell seu d'una prova pilot de reciclatge de taps de suro
El sistema de gestió integrada de taps el gestionarà la Fundació Institut Català del Suro en el marc del projecte FUTURECORK
Els municipis de Cassà de la Selva i Palafrugell seran la seu de la prova pilot que la Fundació Institut Català del Suro inicia aquest octubre per tal de posar a prova un sistema de recollida de taps de suro per reciclar. L’activitat forma part del projecte de bioeconomia forestal FUTURECORK, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.
La prova pilot es desplegarà en una cinquantena de supermercats, hotels, botigues especialitzades o comerços entre ambdós municipis, on els ciutadans podran dipositar els taps utilitzats en uns contenidors identificatius. La relació de punts de recollida es pot consultar al web dels Ajuntaments de Palafrugell i Cassà de la Selva o a www.futurecork.es.
Àlex Font, regidor de Promoció Econòmica de Cassà de la Selva ha declarat, "Celebrem aquesta iniciativa que permetrà reutilitzar els taps de suro de les ampolles de vi i cava i tenir uns paviments pels parcs infantils i escocells fets amb un material 100% natural, i biodegradable".
A Cassà aquesta és la llista de comerços i edificis públics on es poden reciclar els taps:
- Escola Aldric
- La Salle
- IES Cassà de la Selva
- Biblioteca
- Deixalleria municipal
- La Brasa Grillada
- Magnatura
- Celler Ramon
- Carnisseria “Xapo”
- Carnisseria Xirgu
- Carnisseria Can Jesús
- Carnisseria La Lliura
- Rostisseria Can Joan
- Campenys Cuinats
- Momo Burger
- El Jardí -Good Vibes Only
- Hotel Restaurant Mas Ros
- Restaurant Can Peret
- Restaurant Can Bargalló
- Vi Novell
- Restaurant El Cau
- Bar Can Font
- Supermercat Bon Àrea
- Supermercat Bon Preu
Resultats esperats
Aquesta acció s’allargarà durant un any i tindrà com a resultat final un informe tècnic i econòmic que reculli les conclusions extretes per tal d’implementar amb èxit un sistema de gestió integrada de taps de suro a nivell estatal.
Pel que fa al retorn de la prova pilot als municipis, els taps de suro que es recuperin serviran per aplicar un paviment fet a partir taps reciclats en un parc infantil o als escocells dels arbres. A Cassà s'aplicarà el paviment a la zona dels gronxadors del parc infantil dels edificis Capri i Corfú.
FUTURECORK
El projecte FUTURECORK cerca l'adaptació i l'optimització del sector surer a la situació ecològica, econòmica i social mitjançant la professionalització, l'emprenedoria i la diversificació del sector, l'augment del valor afegit de la cadena del suro i la dignificació del treball forestal mitjançant la comunicació i la sensibilització.
El projecte està coordinat per la Fundació Institut Català del Suro i compta amb la participació del Consorci Forestal de Catalunya, l'Agència Estatal Consell Superior d'Investigacions Científiques (ICIFOR, INIA-CSIC), la Universitat de Cadis, el Centre d'Investigacions Científiques i Tecnològiques de Extremadura (CICYTEX) i la Confederació d´Organitzacions de Selvicultors d’Espanya (COSE).