Els Amics de la Sardana celebren el 50è aniversari de l’entitat
Aquest cap de setmana, Amics de la Sardana ha celebrat el seu 50è aniversari. La festa va començar ahir a la tarda, amb una ballada de sardanes i ball de gala a càrrec de la Selvatana, i amb un concert del grup de versions Porca Ventura. També hi va haver sopar popular, i per celebrar la fita dels cinquanta anys, l’entitat va repartir pastís d’aniversari per a tots els assistents.
Durant l’audició es va estrenar la sardana “Suma-n’hi 50”, escrita pel músic Jordi Feliu, i com era d’esperar, interpretada per primera vegada, per l’Orquestra Selvatana.
Aquest migdia, l’auditori de la Sala Galà ha acollit la presentació del llibre “Dos Tresos”, de Quim Massa, que recull l’activitat sardanística de l’entitat i la seva vinculació amb el municipi. L’acte ha comptat amb la participació de l’autor, l’editor i la regidora de Cultura Popular i l’alcalde, i amb una taula rodona formada per persones que tenen una estreta més enllà de l'activitat sardanista habitual.
Primera audició de sardanes, el 23 de febrer de 1975
L’entitat va néixer com una secció de la Colla Excursionista, l’any 1975, en un moment difícil per a reivindicar la cultura popular catalana. L’entitat va organitzar la primera ballada de sardanes fora de la Festa Major o l’Aplec, el 23 de febrer de 1975, al passeig Vilaret amb la Principal de Cassà.
Més endavant, l’entitat va revitalitzar la Fira de Santa Tecla, creant la Nit del Cremat, una celebració vinculada a la simbologia del foc amb el cremat i on també s’hi va incorporar una audició de sardanes.
La Nit dels Músics, la festa sardanista més emblemàtica, se celebra des de 1976 i tot i que en el seu origen hi participaven només músics cassanencs, l’esdeveniment es va anar expandint i acollint músics de tot Catalunya, convertint-se en un acte multitudinari, i un imprescindible de la Festa Major cassanenca.
Els Amics de la Sardana durant aquests cinquanta anys d’història han organitzat audicions de sardanes, diades, concerts, concursos de colles sardanistes, a més dels actes vinculats a Santa Tecla, la Festa Major i les altres celebracions del municipi. A banda de les festivitats, l’entitat ha reivindicat el patrimoni cultural sardanista i l’ha promogut amb la seva vessant educativa i de divulgació.
El llibre “Dos Tresos” explica la història de l’entitat, durant aquest mig segle, estretament unida a la història social i cultural de Cassà.