La vuitena edició del Festival Càntut tanca amb una molt bona acollida

2024 11 19 Càntut 2024El projecte Càntut. Cançons de tradició oral ha tancat aquest diumenge 17 de novembre la seva vuitena edició a Cassà de la Selva amb els objectius assolits: posar en valor i difondre les cançons de transmissió oral de les comarques gironines, així com potenciar el fet de cantar en comunitat. Durant el cap de setmana s’han ofert 30 propostes entre concerts, tallers, xerrades, àpats per cantar i cercaviles, entre d’altres, i s’ha reafirmat la presència i participació al carrer durant el festival. Amb més del 70% de les propostes gratuïtes, el Càntut ha exhaurit les entrades de 6 de les 8 activitats que en requerien.

Moments únics, connexions especials, instants emotius, ambients festius i estones per reflexionar. Són només algunes de les ocasions que s’han generat enguany durant el Festival Càntut que ha tingut lloc entre el 15 i el 17 de novembre a Cassà de la Selva. Una trobada que, any rere any, propicia una atmosfera idònia per seguir posant en valor i difondre les cançons de transmissió oral d’arreu dels Països Catalans, així com donar veu a totes aquelles persones que treballen investigant i recopilant aquest patrimoni immaterial del país. Enguany, el festival ha explorat les cançons de celebració, a partir del projecte Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons; unes cançons que se solen aprendre per transmissió oral i que se solen cantar pel sant patró o santa patrona i, per tant, la festa major o la petita, els aplecs, el dia de Nadal o Carnestoltes, entre d’altres.

El Festival ha tornat a esdevenir una trobada per a totes les edats, de proximitat i col·laborativa que ha ha ofert llocs i moments per tal de continuar la cadena de transmissió del patrimoni, enguany, especialment, amb una gran presència i participació al carrer. I és que s’han pogut veure les propostes itinerants de Tutti Veus, amb l’espectacle NO EM TOQUIS EL CUpLET, que ha omplert el centre de Cassà amb els cuplets d’inicis de segle XX, i la cercavila ideada especialment per a l’ocació de la Colla Gegantera de Cassà, que ha acabat a la plaça de la Coma -plena de gom a gom- per seguir els balls dels gegants i capgrossos amb un repertori basat en cançons tradicionals adaptades a gralla per Ivó Jordà. En aquest mateix espai, aquest any s’hi ha situat un nou escenari conjuntament amb la Tradillibreria, on s’han pogut seguir diverses xerrades, com El Cançoner de Figueres, el Cançoner de l’Alt Empordà recollit el 1927 per Joan Tomàs i Lluís M. Millet, i la d’El Cançoner de Riudellots, a més del concert de Marcel Casellas i la Vella Clúndia. També a la plaça de la Coma s’ha comptat amb la presència de la Gramola del Càntut, on s’han pogut escoltar les cançons de festa recopilades per l’alumnat de Cassà de la Selva, cosa que ha provocat una notable afluència de persones per poder sentir de nou aquestes cançons. El concert de l’Escola de Música Municipal de Cassà a la plaça Petita, i el vermut cantat amb el cantautor nord-català Ramon Gual també són dues de les activitats que han comptat amb una molt bona participació al carrer.

El Festival també ha explorat les cançons de transmissió oral mitjançant propostes diverses, com l’espectacle Estimadíssims malvats que s’ha pogut veure a la Sala del Centre Recreatiu; el concert de Germà Negre, que ha actuat al Pati de Can

Trinxeria amb totes les entrades exhaurides; la presentació també en aquest espai del divulgador i músic Artur Blasco acompanyat de l’acordionista Cati Plana, a qui el públic ha homenatjat amb grans aplaudiments de reconeixement a la seva extensa i importantíssima tasca. El grup La Filadora és una altra de les propostes que ha generat sorpresa entre els assistents, amb la seva revisió crítica d’algunes de les cançons del cançoner tradicional des d’una òptica de gènere. Entre les activitats ideades especialment per al Càntut destaca també Una conversa amb Follim Follam, una ocasió per revisar les cançons porques d’aquesta coral que va obtenir un notable èxit a principis dels anys 90. En una conversa distesa amb el periodista cultural Quim Rutllant i de la mà d’alguns dels seus membres s’han pogut descobrir alguns detalls de la seva carrera i de com van recopilar nombroses cançons arreu del territori durant les seves actuacions. També ha estat especial la xerrada entre Matthew Tree i Simon Furey sobre la passió d’aquest darrer per la cançó catalana, en la qual s’han donat nous detalls sobre la biblioteca especialitzada en música tradicional que ha cedit al projecte Càntut.

Entre els espais per cantar en comunitat destaquen els dos Hostals Càntut al Bar del Centre Recreatiu, amb La Cosina i Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, a més de les participacions de diversos cantadors i cantadores que s’hi han sumat, com Alba Careta, Anna Ferrer, Artur Blasco, Cati Plana, Follim Follam, Cocanha, Grana i Moscatell, L’Arannà i Germà Negre, entre d’altres. Pel que fa als Dinars de cantadors i cantadores a Can Quirze, han comptat amb les dinamitzacions d’Adrià Cortadellas (Fetus) i Alosa, a més de diversos comensals que hi han volgut compartir els seus cants. Així mateix, paral·lelament als Dinars de cantadors i cantadores s’ha comptat amb dos concerts oberts a la participació a El Jardí, amb Ramon Manent i amb Nil Tejedor i Jordi Cardona.

Per seguir fomentant l’interès i el respecte per a aquest patrimoni, el Festival ha ofert les presentacions d’El cant i les melodes tradicionals dels goigs i Les primeres havaneres a Catalunya a l’Auditori Sala Galà. El mateix espai ha acollit el taller familiar Animalades, amb la mestra i il·lustradora Andrea Zayas, amb totes les places exhaurides. El duet occità Cocanha i la cantant catalana Marina Rossell han actuat a La Sala del Centre Recreatiu, espai que també ha acollit la projecció del documental El traginer de cançons, sobre Pep Gimeno Botifarra. Per tancar el Festival, s’ha dut a terme un concert per ballar, Coi Dansem!. Una proposta amb l’Esbart Marboleny de Les Preses i l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes que ha propiciat diverses danses participatives al so de cançons tradicionals cantades.

Més de la meitat de la trentena de propostes que s’han pogut veure durant el festival han estat ideades especialment per a l’ocasió, i han comptat amb la participació d’onze entitats, col·lectius i persones vinculades a Cassà de la Selva, una de les claus de l’èxit d’aquest esdeveniment.

Cantàvem, cantem... i cantarem!, fins al desembre

Durant el cap de setmana s’ha pogut veure l’exposició Cantàvem, cantem... i cantarem! a Can Sixtu Viñas. Una mostra del Càntut coproduïda amb la Diputació de Girona i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Cassà de la Selva que posa de manifest la necessitat humana i natural que és cantar, així com la importància de la preservació i difusió de les cançons de transmissió oral. Estarà oberta fins al 22 de desembre els dissabtes i diumenges de 10 del matí a 2 del migdia (gratuït).

Gran afluència al Festival

El Festival Càntut ha comptat amb una molt bona afluència de públic, tant de Cassà de la Selva com persones vingudes d’arreu dels Països Catalans, que han omplert les places i els espais del festival, tant les actuacions que requerien entrada, com les propostes gratuïtes. Pel que fa a les activitats de pagament, sis han penjat el cartell d’entrades exhaurides: els dos Dinars de cantadors i cantadores amb Adrià Cortadellas i Alosa, els dos Hostal Càntut al bar del Centre Recreatiu amb La Cosina i Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, els concerts de Germà Negre i Cocanha. També han penjat el cartell d’aforament complet algunes de les activitats gratuïtes com el concert d’Artur Blasco, el concert per ballar de Coi Dansem!, el taller familiar Animalades amb Andrea Zayas, o la xerrada El cant i les melodies tradicionals dels goigs.

Càntut, els 365 dies de l’any

Nascut l’any 2012 per recollir i difondre la música de transmissió oral recordada per la gent més gran de les comarques gironines, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral compta amb tres branques. El cançoner allotjat a www.cantut.cat és un arxiu amb més de 1.900 cançons en àudio i/o vídeo recollides per caçadors de cançons i cantades per persones grans de les comarques gironines. Uns enregistraments disponibles en línia, amb informacions de context, a més d’un miler de transcripcions a partitura.

La segona branca és el festival, un esdeveniment per fer viure el repertori de tradició oral amb concerts, xerrades, tallers i moments per cantar en comunitat.

Pel que fa a les produccions pròpies, són propostes que vinculen la tradició amb l’actualitat i entre les quals es troben l’exposició Cantàvem, cantem...i cantarem!, el disc Udolç d’Alba Careta i Henrio; el Canti, vesprada de cançó tradicional; l’Hostal Càntut, àpats per cantar; el curs de percussió corporal Santi Serratosa i Càntut, i els discos Vega de Paula Grande i Anna Ferrer, i Càntut, de Belda i Sanjosex, entre d’altres. L’any 2022, el projecte va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura, atorgat pel CoNCA i amb un dels Premis Alícia de l’Acadèmia de la Música, i l’any 2023, amb un dels Premis ARC.

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H