Una cassanenca a l’exposició Científiques Catalanes 2.0

2024 10 03 Una cassanenca a lexposició Científiques Catalanes 2.0Ahir a la Biblioteca Maria Corominas de Cassà es va inaugurar l'Exposició dedicada a la dona en el món de la ciència "Científiques Catalanes 2.0", promoguda per l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).

La inauguració va ser a càrrec de Sílvia Simon, directora de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital, investigadora de l'Institut de Química Computacional i Catàlisis i vocal territorial de l'ACCC.
L’exposició es podrà visitar a la Biblioteca Maria Corominas durant tot aquest mes d’octubre.

Simon va destacar "Sempre que demanes un referent femení en el món de la ciència surt Marie Curie, tot i que, no tinc clar que sigui un referent proper en qui les nostres estudiants s'hi puguin emmirallar. Necessitem referents actuals, properes, que treballin a prop de casa i en aquesta exposició en podem trobar 24. I només heu de repassar els noms per veure que totes elles tenen un paper més que important en fer avançar la recerca al nostre país".

La cassanenca Sandra Brucet
Entre les 24 dones científiques catalanes que hi ha a l’exposició, podem trobar-hi una cassanenca.  Sandra Brucet, investigadora de la UVIC. Actualment, és coordinadora del Grup d’Ecologia Aquàtica GEA, que va crear ella mateixa el 2015, dins del Departament de Biociències de la UVic.
Les seves investigacions se centren en l'estudi dels ecosistemes aquàtics continentals i en les conseqüències que tenen les activitats humanes sobre les zones humides.

Què és un enzim? Presentació càrrec de Sílvia Osuna
Aprofitant que la Sílvia Osuna, investigadora de la Universitat de Girona, forma part de l’exposició, el dissabte 19 d’octubre vindrà a Cassà de la Selva a presentar, Què és un enzim? Un dels contes inclosos en el llibre Salvem el Planeta.
Sílvia Osuna ens explicarà la seva recerca en format conte sobre com funcionen els enzims i com amb la recerca en (bio) química computacional podem intentar solucionar molts dels problemes actuals  Un conte per a infants de 3 a 8 anys i una bona ocasió per descobrir l’altra cara de les científiques.

L’exposició
L’exposició “Científiques catalanes 2.0”, nascuda l’any 2020 pretén donar una major visibilitat al paper estratègic de les dones científiques del nostre territori, que es preocupen per comunicar la ciència a fi de contribuir a crear i divulgar rols i models femenins, especialment en els àmbits de les ciències i les enginyeries. És de vital importància conèixer les dones de ciència per ajudar a superar els estereotips de gènere en les disciplines STEAM. Així, l’objectiu de l’exposició és posar de manifest el paper fonamental de la dona en l’avanç de la ciència en la societat, tot destacant algunes científiques del nostre entorn més proper, el territori català.

Aquest projecte ha estat coordinat pel Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC, que compta amb més de 20 integrants, totes professionals de la comunicació, la divulgació, i el periodisme, així com la recerca científica. L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) és una associació sense ànim de lucre constituïda l’any 1990 i formada per professionals i interessats de la comunicació, la divulgació i el periodisme científic amb l’objectiu de promoure, difondre, ampliar i millorar la comunicació científica en les terres de parla catalana. L’ACCC i els seus projectes, que inclouen aquesta exposició, compten amb el suport de les següents entitats col·laboradores: Fundació AGBAR, Biocat, Ciment Català, Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi), La Caixa, Fundació BBVA, Fundació Naturgy i Fundació KIMBcn

 

   2024 10 03 Una cassanenca a lexposició Científiques Catalanes 2.0 42024 10 03 Una cassanenca a lexposició Científiques Catalanes 2.0 32024 10 03 Una cassanenca a lexposició Científiques Catalanes 2

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-RDGW10X535');