La setena edició del Festival Càntut tanca amb els objectius assolits
La setena edició del Festival Càntut tanca amb els objectius assolits: reivindicar les cançons de transmissió oral i oferir moments per cantar conjuntament
El Festival ha comptat amb moments especials i emotius, com un homenatge a Els Esquirols o l’estrena oficial del disc Udolç, d’Alba Careta i Henrio
El projecte Càntut. Cançons de tradició oral ha tancat la setena edició del Festival assolint amb èxit els objectius amb els quals va néixer: posar en valor i difondre el patrimoni de transmissió oral de les comarques gironines. Durant el cap de setmana s’han ofert 25 propostes, entre concerts, xerrades, tallers i moments i espais per cantar en comunitat, la meitat especialment ideades per al Festival. El 60 % de les propostes han estat gratuïtes i han comptat amb una molt bona afluència de públic, i de les que requerien entrades, 6 han exhaurit totes les localitats.
Després de set edicions a Cassà de la Selva, el Festival Càntut segueix amb la voluntat de mantenir la seva essència i format per seguir investigant, recopilant i difonent el patrimoni immaterial del país. I això passa per continuar oferint una trobada per a totes les edats, de proximitat, participativa i emotiva en què es continuï la cadena de transmissió d’aquest repertori.
Aquest any, s’ha viscut un cap de setmana intens al voltant de diversos eixos. En primer lloc, les cançons de joc, amb la recerca de la comunitat educativa de Cassà de la Selva en el marc del projecte Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons, segons la qual s’han recollit 186 cançons, que s’han pogut escoltar durant el festival a la Gramola del Càntut situada a la plaça de la Coma; la reedició del cançoner de la Fira del Joc que va tenir lloc als anys 80 a Cassà de la Selva; activitats vinculades com el taller familiar de jocs tradicionals de Miqui Giménez; la presentació Les cançons de joc. Una experiència de recollida a Arbúcies; la mostra del curs Santi Serratosa i Càntut, de percussió corporal amb cançons i cantarelles de joc; el concert de l’Escola de Música Municipal Pere Mercader, amb els infants més petits de l’escola cantant cançons de joc, i la cançó d’enguany -i protagonista de la tercera capseta de música de la col·lecció- Arri, arri, tatanet. En segon lloc, la retrobada de Belda i Sanjosex, set anys després de la publicació del disc Càntut, el primer de la col·lecció discogràfica del projecte i l’estrena oficial del disc Udolç, d’Alba Careta i Henrio, dues actuacions emotives i especials per al públic del Càntut. En tercer lloc, si bé l’objectiu del festival és donar vida a les caçons de transmissió oral, des del projecte també es vol visibilitzar i donar valor a la feina de tantes persones que han precedit del Càntut i que continuen treballant en aquest camp. És el cas de Jaume Arnella, Artur Blasco, Ramon Manent... i, concretament en aquesta edició del Festival, s’ha volgut homenatjar Els Esquirols. En aquest sentit, el dissabte s’han viscut moments molt emotius, tant a la xerrada que han ofert al Pati de Can Trinxeria davant d’un nombrós públic, com en la seva participació posterior al Càntut a taula amb Marcel Marimon + Fenya Rai, amb els assistents cantant junts algunes de les seves cançons més emblemàtiques, com Torna, torna Serrallonga o Fent camí. Cal destacar, precisament, la creació d’espais i moments per cantar col·lectivament, com els Dinars de cantadors i cantadores, els Càntut a taula amb Fetus i Marcel Marimon + Fenya Rai, i els vermuts cantats amb Ivan Caro i amb Manelic de Pera a la plaça de la Coma, entre d’altres.
La meitat de les 25 propostes que s’han pogut veure durant el festival han estat ideades especialment per a l’ocasió, i han comptat amb la participació d’onze entitats, col·lectius i persones vinculades a Cassà de la Selva, una de les claus de l’èxit d’aquest esdeveniment.
Gran afluència al Festival
El Festival Càntut ha comptat amb una molt bona afluència de públic, tant de Cassà de la Selva com persones vingudes d’arreu dels Països Catalans, que han omplert les places i els espais del festival, tant les actuacions que requerien entrada, com les propostes gratuïtes. Pel que fa a les activitats de pagament, sis han penjat el cartell d’entrades exhaurides: els dos Dinars de cantadors i cantadores amb Joan Garriga i Quim Carandell, els dos Càntut a taula al bar del Centre Recreatiu amb Fetus i Marcel Marimon + Fenya Rai, el concert de retrobada set anys després de Belda i Sanjosex i també el d’Eliseo Parra, durant el qual s’ha acomiadat dels escenaris catalans, amb una actuació especialment pensada per al Càntut. També han penjat el cartell d’aforament complet algunes de les activitats gratuïtes com el concert de Pitxorines o les xerrades Les cançons de joc. Una experiència de recollida a Arbúcies, Descobrim Cassà: Destil·lats i Espirituosos, i Cançoner de les Planes d’Hostoles 1922. També han estat concorregudes les propostes d’Ernest Sitges, el Pastor, Sol i Serena, Santi Serratosa i Càntut, amb una mostra del treball del curs de percussió corporal amb cançons de joc, Alidé Sans, La Fàbrica de cantaires, Noelia Llorens Titana i la cloenda del Festival amb els germans murcians Maestro Espada al Pati de Can Trinxeria.
Càntut, tot l’any
Nascut l’any 2012 per recollir i difondre la música de transmissió oral recordada per la gent més gran de les comarques gironines, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral compta amb tres branques. El cançoner allotjat a www.cantut.cat és un arxiu amb més de 1.700 cançons en àudio i/o vídeo recollides per caçadors de cançons i cantades per persones grans de les comarques gironines. Uns enregistraments disponibles en línia, amb informacions de context, a més d’un miler de transcripcions a partitura.
La segona branca és el festival, un esdeveniment anual per fer viure el repertori de tradició oral amb concerts, xerrades, tallers i moments per cantar en comunitat.
Pel que fa a les produccions pròpies, són propostes que vinculen la tradició amb l’actualitat i entre les quals es troben el disc Udolç d’Alba Careta i Henrio; el Canti, vesprada de cançó tradicional; l’Hostal Càntut, àpats per cantar, com els que han tingut lloc entre el 6 i el 8 d’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa; el curs de percussió corporal Santi Serratosa i Càntut, que s’està duent a terme a Cassà de la Selva, i els discos Vega de Paula Grande i Anna Ferrer, i Càntut, de Belda i Sanjosex, entre d’altres. L’any 2022, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura, atorgat pel CoNCA, i amb un dels Premis Alícia de l’Acadèmia de la Música.
Podeu trobar l'àlbum de fotografies del cap de setmana a la pàgina de Facebook de l'ajuntament @ajcassa