La Consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, inaugurarà el Càntut
El festival començarà el divendres 18 de novembre, amb un acte d’inauguració que comptarà amb la presència de la Consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, i a amb la participació de la cantant i trompetista Alba Careta, que oferirà un tastet de la nova producció del Càntut, basada en les cançons de bressol, acompanyada del seu germà i reconegut guitarrista, Santi Careta (Pati de Can Trinxeria, 1/4 de 7 de la tarda).
A continuació, s’inauguraran les exposicions 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i Càntut al bressol, a Can Trinxeria. Aquesta darrera, mostra el treball realitzat en la iniciativa Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons, centrada en les cançons de bressol, en què alumnes dels centres educatius del municipi han recollit cançons de bressol del seu àmbit familiar. Més tard es podrà veure l’actuació d’Anna Ferrer (Sala del Centre Recreatiu, 3/4 de 8 del vespre). L’artista menorquina oferirà Parenòstic, un espectacle cru i sofisticat en el qual posa en equilibri els seus dos universos: tradició i creació. Una altra proposta per al primer dia de festival és la de Joana Dark, amb un espectacle que reflexiona sobre les arrels rurals dels nostres costums actuals des d’una visió femenina (Pati de Can Trinxeria, 9 del vespre). Per tancar la nit, es durà a terme el primer Càntut a taula de la sisena edició, amb El Pony Pisador (Bar del Centre Recreatiu, 10 de la nit, entrades exhaurides), en una actuació en què el grup no oferirà el seu format habitual de concert, sinó un repertori especialment ideat per a l’ocasió.
Fins al diumenge, el festival esdevindrà una trobada que reivindica unes cançons que formen part de la cultura dels Països Catalans, a més de proporcionar diverses ocasions per cantar col·lectivament. Deu de les propostes que s’hi podran veure són activitats úniques o ideades especialment per al Càntut i cal destacar la implicació en el festival d’11 entitats, col·lectius i persones vinculades a Cassà de la Selva, una de les claus de l’èxit del projecte.
Càntut al bressol, aquesta setmana
Entre les activitats vinculades al territori, cal destacar les que s’han derivat del projecte Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons, centrat enguany en les cançons de bressol. Una d’elles és l’espectacle En Non-Non, el follet de la son, de Carmina Rabassedas, que es podrà veure en el biblionadons del dissabte 19 de novembre (Auditori Sala Galà, 11 del matí). Una proposta especialment ideada per al Càntut que compta amb algunes de les cançons que han recollit els alumnes dels centres educatius del municipi durant la recerca realitzada amb aquest projecte. Cal destacar que durant el curs 2021-22 els alumnes de les escoles Aldric, Puig d’Arques, La Salle i l’INS Cassà de la Selva, han esdevingut autèntics caçadors de cançons en el seu entorn més immediat. Mitjançant un protocol d’entrevistes, han aconseguit recollit 124 cançons de bressol. Entre les peces recollides, destaquen El noi de la mare, La mare o La Lluna, la pruna, entre d’altres. El 70% de les cançons són en català, però també se n’han recollit en altres llengües. Durant aquesta setmana, amb la voluntat de donar a conèixer aquest repertori de cançons present al municipi, la proposta també passarà per la Residència Geriàtrica Sant Josep i la Llar d’infants municipal Taps.
Cinc propostes amb entrades exhaurides
El 60% de les activitats del festival són gratuïtes i, pel que fa a les que requereixen entrades, cinc han exhaurit totes les localitats. Es tracta del concert de Pep Gimeno Botifarra, els dos Dinars de cantadors i cantadores, i els Càntut a taula amb La Ludwig Band i El Pony Pisador. Pel que fa a la resta d’entrades, en queden de disponibles per a Anna Ferrer, Cor Jove Amics de la Unió, Artur Blasco i Arnau Obiols, i Jaume Arnella i Biel Majoral, i es poden adquirir a www.cantut.cat