Diumenge es presentarà el llibre dedicat a Esclet

reserva escletAquest diumenge 23 de gener a les 11 del matí, dins la programació de la festa de Sant Vicenç d’Esclet, i en l’entorn de l’ermita del mateix nom, es presentarà el volum 6 de la col·lecció de toponímia dels veïnats de Cassà de la Selva que està dedicat a Esclet. En un principi després de la presentació s’havia de fer un recorregut pel veïnat conduït pels autors però aquest s’ha ajornat, en una data que es confirmarà posteriorment.

La presentació anirà a càrrec del doctor en història Elvis Mallorquí, expert en història rural i especialitzat en època medieval i qui recentment ha publicat Una visita particular. Cassà de la Selva 1320, editat també per l’Ajuntament de Cassà de la Selva per mitjà de l’Arxiu Municipal.

En total els autors, Quim Mundet i Xavier Niell, han recollit sis-cents trenta topònims, la història i la localització dels quals es pot reseguir per mitjà de fitxes individuals i per un mapa que s’adjunta amb el llibre. D’entre aquest topònims el mateix d’Esclet, un topònim exlusiu de Cassà, i que significa roureda. Aquest significat ja ens dona d’una pista d’un dels elements que es pot coneìxer amb la lectura del llibre: la gran transformació del paisatge que abans estava exquitxat d’imponents rouredes com la d’en Sacot que va ser arrancada en els anys quaranta.

En aquest llibre hi trobareu un inventari exhastiu de la toponímia actual i històrica, feta a partir de la consulta de centenars de documents d’arxius públics i privats, entre els quals hi ha els fons patrimonials Oller i Frigola que estan dipositats a l’arxiu gràcies a donacions efectuades. I com no aquest corpus s’ha bastit també per mitjà de les nombroses entrevistes fetes amb els seus veïns i d’altres persones que han tigut relació amb aquest territori.

Esclet és un dels veïnats més antics de Cassà de la Selva i ja apareix documentat en el segle X i en el llibre a part l’estudi dels topònims descobrireu quins són els orígens del veïnat d’Esclet i dels seus masos, que en el segle XIV ja ascendien a trenta, el traçat dels seus cursos d’aigua, la vegetació, els camins i comunicacions. I, com no podia ser d’una altra manera, trobarem en un capítol individualitzat la història de la masia fortificada de Vilabella i l’ermita de Sant Vicenç que varen tenir un gran protagonisme en època medieval. I, finalment també descobrirem que l’Esclet actual ha absorvit una part de l’antic veïnat medieval que era conegut amb el nom de Parades.

Els volums anteriors d’aquesta col·lecció estaven dedicats al veïnat de Llebrers, Sangosta, Mosqueroles i Mont-roig, Serinyà i el Termenal de Cassà.

El llibre ha estat editat per l’Ajuntament de Cassà de la Selva per mitjà de l’Arxiu Municipal i ha compat amb el suport de la Diputació de Girona i la col·laboració del Grup de Recerca i Estudis Cassanencs (GREC).

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H