Conferència sobre l’exili dels mestres del cicle "I després de la guerra, què?"
La tercera conferència del cicle I després de la guerra, què? organitzat per l'Arxiu Municipal porta per títol "Una gran pèrdua, l’exili del magisteri".
La conferència tindrà com a punt de partida l'arribada dels feixistes a la frontera que va provocar un allau d'exiliats cap a França, i entre aquest hi havia força mestres, bona part dels capdavanters de la renovació pedagògica durant la república. Alguns varen tornar i varen ser castigats; d'altres anaren cap Amèrica i allà continuaren ensenyant. Alguns d'aquests havien ensenyat a les escoles de Cassà. Amb la dictadura el canvi a les escoles va ser radical. Mentre que als països americans que els acolliren especialment Mèxic, l'escola va fer un notable pas endavant; l'escola a l'Espanya franquista va fer un notable pas enrere.
Qui impartirà la conferència és Salomó Marquès Sureda, professor jubilat del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona, que des de la dècada dels anys vuitanta del passat segle està investigant sobre els mestres que treballaven a Catalunya i varen anar a l'exili a partir del 1939. Ha publicat, entre altres, L'exili dels mestres (1939-1975) (1995), Maestros catalanes del exilio (Mèxic, 2003), Los hermanos Bargés Barba, maestros renovadores en Cataluña y México (Zapopan, Jalisco, 2004), 1939: l'exili del magisteri de Catalunya (Barcelona, 2019).