La cinquena edició del Festival Càntut es posposa i tindrà lloc del 19 al 21 de novembre de 2021 a Cassà de la Selva
El festival, que havia adaptat el format d’enguany a les mesures de seguretat per la Covid-19, es cancel·la amb motiu de la pròrroga de les restriccions aplicades per les autoritats sanitàries i la incertesa actual.
La cinquena edició del Festival Càntut. Cançons de tradició oral, que havia de tenir lloc del 20 al 22 de novembre a Cassà de la Selva, es cancel·la. Davant la pròrroga de les mesures aplicades per les autoritats sanitàries i la incertesa actual, el festival posposa la seva cinquena edició, que tindrà lloc del 19 al 21 de novembre del 2021.
El Festival Càntut va néixer l’any 2016 per fer viure les cançons de tradició oral i apostar per una forma d’entendre la música més propera, allunyada de grans escenaris i amb l’objectiu de trencar barreres entre artistes i oients. La proximitat entre músics i públic, els espais i moments per cantar en comunitat i el contacte entre generacions, són alguns dels trets característics del festival, consolidat com un punt de referència pel que fa a la música de tradició oral a casa nostra.
Malgrat els esforços de l’organització per mantenir la celebració del festival i adaptar-lo a les mesures de seguretat davant la crisi de la Covid-19, la pròrroga de les restriccions aplicades per les autoritats sanitàries (que no permeten la realització d’actes culturals), impossibiliten la seva celebració. En aquest sentit, la incertesa generada ha portat l’organització a posposar el festival a l’any vinent: es realitzarà a Cassà de la Selva del 19 al 21 de novembre de 2021, amb un cartell que mantindrà el compromís amb els artistes i participants programats enguany i que inclou concerts, exposicions, presentacions i altres activitats.
El Càntut, més enllà del festival
El festival és una més de les branques del projecte Càntut. Cançons de tradició oral, que va néixer l’any 2012 per recollir i difondre la música de transmissió oral recordada per la gent més gran de les comarques gironines. Actualment, el projecte segueix creixent i ampliant les seves altres dues branques: el cançoner en línia i les produccions pròpies. Això és gràcies a la creació d’una comunitat al voltant del projecte, amb persones que hi treballan i s’hi impliquen de manera altruista per tal que tot aquest repertori de transmissió oral pugui no només preservar-se sinó també esdevenir un element de comunicació viu.
Pel que fa al cançoner, s’està treballant en l’ampliació dels enregistraments inclosos en el web. Actualment consta de més de 1.200 cançons, cantades per persones grans i recopilades en àudio i vídeo per diversos caçadors de cançons d’arreu de les comarques gironines. Aquestes gravacions procedeixen de gravacions antigues, cessions d’enregistraments de primera mà, i també de gravacions procedents d’arxius d’institucions i associacions. Així mateix, s’està duent a terme una tasca de transcripció de partitures d’algunes de les cançons: una manera de fer més accessible i facilitar que persones individuals o grups puguin tornar-les a interpretar.
Pel que fa a les produccions pròpies, aquest divendres 13 de novembre es publica Vega, de Paula Grande i Anna Ferrer (Bankrobber, 2020), el segon volum de la col·lecció de projectes discogràfics amb repertori de tradició oral de les comarques gironines iniciada l’any 2016. Un nou treball que segueix la línia del disc Càntut (Bankrobber, 2016), de Belda i Sanjosex, que conté dotze cançons i un espectacle amb el qual es van realitzar una cinquantena de concerts arreu dels Països catalans i que va culminar al Shouson Theatre (HK Arts Centre) de Hong Kong. El nou disc ressegueix els rols de les dones dels últims dos segles a partir de les cançons recollides en el cançoner en línia: dóna veu i visibilitza les mares, filles, nenes i joves de generacions passades, per acostar el folklore català a l’actualitat.
Un treball que s’ha pogut fer realitat gràcies a la producció de Càntut, Cultural Lab i Escenapart, amb coproducció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, La Marfà - Centre de Creació Musical i la Fira Mediterrània de Manresa.
Així mateix, enguany s’ha engegat una nova producció pròpia: l’Hostal Càntut, una proposta de sopars per cantar que vol recuperar la vella pràctica de cantar en comunitat en hostals i tavernes, i que explora un repertori molt concret del cançoner, com són les cançons satíriques, polítiques, obscenes i provocatives. La voluntat del Càntut és repetir aquesta experiència en futures ocasions.