L’Arxiu Municipal de Cassà de la Selva recupera més de 200 pergamins trobats a Can Frigola

pergamins okL’Arxiu de Cassà de la Selva ha recuperat més de 200 pergamins d'interès local de Can Frigola. Can Frigola, juntament amb la Torre Salvana  integra el complex arquitectònic civil més antic i important de Cassà. El conjunt el va aixecar al segle XVI la família Salvà. Posteriorment va passar a mans municipals, i a mitjan segle XIX a la família Frigola, excepte la torre adossada, que va continuar essent de propietat municipal i va fer la funció de presó. Els usos a què es va destinar la casa Frigola van ser, entre d’altres, d’hostal o de botiga de pa, vi o carn. De la façana de Can Frigola destaca la gran porta d’entrada adovellada, els arcs conopials d’estil gòtic, i la torre de planta quadrada coberta a quatre vessants, i amb quatre pisos connectats per una escala de cargol. El segon pis i la garita de planta circular són elements d’una reforma posterior, possiblement del segle XVIII.

De moment  s’ha finalitzat la primera fase, que s’ha encarregat a un taller de restauració, que ha consistit en  aplanar i netejar de pols i brutícia superficial els pergamins, s’han desinfectat i s’han tractat els fongs i s’han fixat les tintes en els llocs que eren més inestables.

Actualment s’ha començat una segona fase en què l’estudiós Joaquim Mundet, els cataloga. Amb aquesta catalogació es coneixeran les dates dels documents i es podrà saber el seu contingut.

En una tercera fase, els pergamins es digitalitzaran per tal de poder-los posar a consulta pública sense comprometre l’estat de l’original.

Amb l’ingrés d’aquesta documentació ja podem afirmar que estem davant els documents més antics que custodia  l’Arxiu Municipal, atès que Joaquim Mundet ja  ha localitzat un document de l’any 1146.

Aquest conjunt de pergamins va acompanyat també d’un conjunt documental important que en aquests moments s’està tractant.

L'Ajuntament de Cassà de la Selva agraeix als antics propietaris de can Frigola la cessió d'aquesta documentació que té un gran valor com a patrimoni documental i referent per a la història local.

 

Fotografia. Autora: Imma Pera

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H