L'espectacle dedicat a l'Alguer Mans Manetes i el Càntut al bar amb Roba Estesa & Germà Negre obren divendres la tercera edició del Càntut

Mans ManetesAquest divendres 16 de novembre comença la tercera edició del Festival Càntut de Cassà de la Selva, que fins al diumenge 18 de novembre comptarà amb una quinzena de propostes dedicades a la música de tradició oral. Els encarregats d’inaugurar el festival són Mans Manetes, un espectacle dedicat a l’Alguer, i la proposta ideada especialment per al festival de Roba Estesa & Germà Negre.

El festival arrencarà a les 19:30 h amb la inauguració de l’exposició Cançons de Pandero (19:30 h, Can Trinxeria, gratuït), que comptarà amb l’actuació de Guillem Ballaz. La mostra, produïda pel Museu Etnològic de Barcelona, explora el món del pandero quadrat, un instrument que havia estat molt present a finals del segle XIX i principis del XX, i que ara té una nova vida a Catalunya, on ha esdevingut un element de retrobament amb la tradició, de nova identitat i de recreació musical i social.

 

Seguidament, es durà a terme l’espectacle Mans Manetes (21 h, Sala Centre Recreatiu, 14 € / 17 €), en la que serà la presentació a les comarques gironines. Es tracta d’un espectacle basat en el llibre-disc Mans Manetes. L’Alguer: paraules, cançons i veus de minyons, una iniciativa de la Plataforma per la Llengua, que vol oferir un homenatge a la cultura algueresa. Recentment, l’espectacle s’ha pogut veure al País Valencià i ara arriba a Girona amb músics d’arreu del territori de parla catalana: l’alguerès Claudio Gabriel Sanna i el català Marc Serrats –impulsors del projecte–, acompanyats de Paolo Zuddas, Salvatore Maltana, Dario Pinna, Carles Belda i Meritxell Gené, entre d’altres. A més, durant tot el festival es podrà veure el documental L’Alguer: un pentagrama com un carrer, un film gestat en paral·lel amb aquest llibre-disc, que mostra l’experiència viscuda pels músics i el cor d’infants durant la gravació i producció del projecte musical.

La primera jornada del festival s’acabarà amb una proposta especialment ideada per al festival: el Càntut al Bar, de Roba Estesa & Germà Negre (22:30 h, Bar Centre Recreatiu, gratuït). Són dues de les formacions més actives de l’escena de la música folk actual. Des del Camp de Tarragona, Roba Estesa estén arreu, des del 2011, una proposta de música festiva i combativa amb una òptica feminista. Per la seva banda, els banyolins Germà Negre van unir-se el 2012 i des de llavors no han parat de voltar festivals i festes majors d’arreu del territori per escampar les tonades tradicionals del país. Al Càntut, portaran una proposta festiva en què membres de les dues formacions mostraran de forma distesa els seus repertoris, combinats amb cançons de tota la vida.

Aquesta és la tercera edició d’un festival que busca nous espais i moments per cantar, i que vol fer reviure un repertori que forma part de la cultura dels Països Catalans. Del 16 al 18 de novembre, es podran veure 17 propostes, sis de les quals, ideades especialment per al Càntut i quatre que es presenten en primícia a les comarques gironines, amb noms com Jaume Arnella i Jordi Fàbregas, Tornaveus, Kepa Junkera & Amics de Fok, Arnau Tordera i Magí Canyelles, i Balkan Paradise Orchestra, entre molts d’altres.

El 70% de les propostes, que es duran a terme en una desena d’espais, són gratuïtes, i la resta de localitats es poden adquirir al web www.cantut.cat. Les entrades per al Dinar de cantadors i les places per al Biblionadons estan exhaurides.

La música de tradició oral

El festival de Cassà de la Selva forma part del projecte Càntut, que neix l’any 2012 per recollir i difondre la música popular i tradicional recordada per la gent més gran de les comarques gironines i reivindicar, així, unes cançons i uns repertoris musicals lligats a la cultura catalana. Actualment, el projecte compta amb tres vessants: el festival, el cançoner allotjat a la pàgina www.cantut.cat (que compta amb més de 1.200 enregistraments de cançons de 200 cantadors, recopilats per una seixantena de caçadors de cançons que han fet recerques en 60 poblacions gironines) i les produccions pròpies, com el disc Càntut, de Belda & Sanjosex, coproduït amb Bankrobber, l’exposició Peret Blanc de Beget, coproduïda amb l’Ésdansa de Les Preses, i l’actual taller de Santi Serratosa & Càntut, dut a terme conjuntament amb l’AEMCAT.

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H