Inauguració d'un itinerari urbà per recordar el bombardeig que es va produir des del cel de Cassà el 29 de gener de 1939

2018-1 bombesAquest matí s’ha presentat l’itinerari urbà “Cassà sota les bombes”, que recorda els bombardejos que es van produir a Cassà l’any 1939. El recorregut, que passa pels principals punts per on hi va haver bombardejos, està acompanyat de setze plaques commemoratives en el paviment en forma de bomba. La placa explicativa de l’itinerari es troba a la plaça Petita, un dels llocs que es va veure afectats pel bombardeig del diumenge 29 de gener de 1939 al migdia. Cinc bombarders italians de l’aviació legionària Savoia SM79 van llançar aquest dia sobre Cassà cinquanta bombes de 100 kg que varen sembrar la mort i la destrucció sobre la societat civil. En total, hi va haver vuit víctimes del bombardeig, dues víctimes per manipulació de bombes i més de cinquanta habitatges destruïts.

L’acte ha començat a les 12 del migdia a la plaça Petita, on s’ha explicat el projecte i s’ha presentat la recerca feta sobre aquest esdeveniment per l’historiador cassanenc, Xavier Niell. Seguidament, s’ha inaugurat la senyalització i la dignificació dels espais bombardejats a través de l’itinerari “Cassà sota les bombes”. La presentació ha acabat amb un acte de reparació de les víctimes del bombardeig del 29 de gener de 1939 en el que l’alcalde, Martí Vallès, ha fet entrega d’una imatge i d’un document a les famílies de les víctimes.

A l’acte de presentació s’ha explicat que d’aquest bombardeig, en queda la crònica escrita pel capità Joan Lario en el llibre Habla un aviador de la república. Lario es trobava a l’edifici de Can Trinxeria, a la plaça de la Coma, en el moment del bombardeig i va fer una descripció commovedora dels estralls provocats per les bombes.

Amb la creació d’aquest itinerari l’Ajuntament de Cassà ha volgut recuperar una part de la història local més recent, així com homenatjar totes les persones que hi varen perdre la vida.

L’itinerari es pot seguir a través del web www.cassa.cat/sotalesbombes.

 

UN PAS MÉS CAP AL CONEIXEMENT DE LA MEMÒRIA DEMOCRÀTICA DE CASSÀ

L’alcalde, Martí Vallès, ha explicat que «aquest és un pas més cap al coneixement de la memòria democràtica de Cassà, que continuarà amb la dignificació i senyalització de la Tomba del soldat desconegut, recentment exhumada per la Generalitat de Catalunya, i la recerca titulada “Cassà, un oasi de pau” en la qual s’ha fet un estudi de les possibles fosses que hi ha hagut al terme municipal de Cassà i la repressió que va patir el personal polític de l’Ajuntament de Cassà durant la guerra».

Juntament amb totes aquestes accions, l’Arxiu Municipal organitza fins a l’abril d’aquest any un cicle de conferències titulat “La guerra i els seus efectes a Cassà” amb l’objectiu de reflexionar sobre diversos temes relacionats amb la guerra i el municipi de la mà d’historiadors.

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H