Acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya
Avui al matí s'ha celebrat l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, al pati de Can Nadal.
La Jove Orquestra de Cassà ha iniciat l'acte, interpretant "El cant de la senyera" acompanyant la hissada de la senyera, amb la representació de la Policia Local de Cassà i davant les autoritats presents, l'alcalde, Pau Presas, el vicealcalde, Robert Mundet, acompanyats de l'Antonio Ávila, cap de llista del PP i en Marià Montsunyer, cap de llista del PSC.
Tot seguit, l'alcalde ha donat la benvinguda als assistents i ha recordat les víctimes del terratrèmol d'aquest passat divendres al Marroc així com les víctimes d'aquesta passada nit a l'accident de tren a Montmeló, fent un minut de silenci.
A continuació han tingut lloc els parlaments dels regidors Antonio Ávila i Marià Montsunyer, del vicealcalde, Robert Mundet per acabar amb el discurs de l'alcalde, Pau Presas. Com a novetat aquest any, els parlaments han estat interpretats en llengua de signes.
La Jove Orquestra ha posat l'acompanyament musical que ha finalitzat amb la interpretació de l'himne nacional de Catalunya, "Els Segadors", tot seguit s'ha servit un refrigeri als assistents.
Discurs de l'alcalde per l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, 2023.
Bon dia a totes i tots,
Vicealcalde, regidores i regidors. Portaveus del grup socialista i el grup popular. Representants d’entitats i totes les persones que ens acompanyeu, gràcies per ser avui aquí.
Com cada any l’ajuntament de Cassà celebrem la diada nacional de Catalunya, l’11 de setembre. Una diada nacional de celebració però també de reivindicació del país que volem. I Volem una Catalunya lliure, sobirana, pròspera, i justa.
Perquè volem tenir totes les eines per millorar el dia a dia i el benestar de tota la ciutadania de Catalunya i també de tots els cassanencs i cassanenques. Per això treballem i reivindiquem la necessitat d’esdevenir un nou estat d’Europa, reivindicant el nostres drets nacionals de la mà dels drets socials. Perquè l’avenç social i l’avenç nacional són dues cares de la mateixa moneda que persegueixen un mateix objectiu, una societat més justa, amb més oportunitats i més benestar. Com deia, l’11 de setembre, diada nacional de Catalunya, és una data de celebració i commemoració també d’allò que som i d’allò que ens uneix a tots els catalans i catalanes.
D’allò que fa que ens trobem al carrer, a les escoles, a la biblioteca, al casal de jubilats, o que col·laborem amb entitats per donar més serveis als nostres veïns i veïnes, per millorar el benestar o respondre a les necessitats de la ciutadania.
I una de les coses que ens uneixen també és la nostra llengua, la que es parla a tots els Països Catalans, de Fraga a Maó, i de Salses a Guardamar. És indubtable que el català és un patrimoni immaterial valuosíssim, i no només això, el català ha estat i és una de les principals eines de cohesió social del nostre país, el que ha ajudat a acollir totes les persones que han arribat al nostre país i han esdevingut també catalans i catalanes amb tots els drets i tots els deures.
Precisament per això és cosa de totes i tots nosaltres mantenir i potenciar l’ús del català a tot arreu, i és responsabilitat de tots, començant per els Ajuntaments i l'administració, però la implicació de tothom és imprescindible, per ser capaços de transmetre aquest patrimoni a tota la ciutadania, a les generacions futures i també d’adaptar-nos als nous canals de comunicació. Per això defensem la independència de Catalunya, i el dia de la seva diada nacional ho reivindiquem, perquè amb un país lliure tindrem les eines per poder estar al costat de la ciutadania, i preservar el català com a llengua comuna arreu.
Per fer un nou país per a tothom, i en aquesta tasca els Ajuntaments de tot Catalunya hi tenim un paper indiscutible. Som la primera línia de contacte amb la ciutadania, i mai millor dit, els que ens encarreguem de posar els carrers i que els pobles i els seus serveis estiguin en condicions. Per això volem que el nostre país pugui disposar de com més recursos millor, per posar-los al servei de l’educació, la seguretat, la sanitat, la cura de les persones grans, la inclusió, o la cura dels nostres fills i filles. I tot això ho hem reivindicat sempre de forma cívica, pacífica i democràtica. Defensant que la millor eina per decidir el futur del nostre país és donant la veu a la ciutadania, que decideixi amb el seu vot quin a de ser el futur de Catalunya.
No hi ha cap forma més democràtica, igualitària i cívica que decidir el futur de Catalunya que amb un referèndum, l’ajuntament de Cassà ha defensat i seguirà defensant aquesta proposta. Per tal de resoldre el conflicte polític entre les aspiracions legítimes de llibertat de Catalunya i l’Estat Espanyol. Per què cal que ho recordem, es tracta d’un conflicte polític, que no social, ja que defensem i treballem per la millora del benestar de totes i tots els cassanencs i cassanenques, i en definitiva de tots els catalans i catalanes independentment de les seves preferències polítiques, perquè som un sol poble.
Vull aprofitar també aquesta diada per demanar, en nom de l’Ajuntament de Cassà, la fi de la persecució judicial per motius polítics a totes les persones que ara mateix es troben immerses en processos judicials per defensar la llibertat de Catalunya i el dret a decidir, al mateix temps que demanem que es produeixin les condicions necessàries per tal que totes les persones exiliades puguin tornar al nostre país.
Acabo desitjant una bona diada a totes i tots.
Visca Cassà de la Selva.
Visca la llengua catalana.
I visca Catalunya Lliure.
Pau Presas i Bertran
Alcalde de Cassà de la Selva.