Es declara l'estat d'emergència per sequera
Avui s'ha publicat la declaració d'estat d'emergència per sequera hidrològica que endureix les mesures que s'aplicaven fins ara. A Cassà, tot i que el consum mitjà per persona i dia està per sota del llindar establert a l'estat d'emergència s'han pres mesures per contribuir a la reducció del consum d'aigua.
Els jardins municipals no es reguen i tampoc es podran regar els horts urbans. Pel que fa a les mesures que afecten la zona esportiva, s'ha deixat de regar el camp de futbol i s'ha reduït el nombre de filtratges d'aigua de la piscina coberta.
A més s'ha projectat una obra menor per augmentar el reaprofitament de l'aigua de la piscina coberta que es desplaça en les activitats dirigides, es construirà un vas que permeti el reaprofitament total d'aquesta aigua i es preveu que les obres estiguin acabades en dos mesos.
Aquestes són les restriccions decretades en l'estat d'emergència:
Es decreta una dotació d'aigua màxima de 200l per habitant i dia
L’ús de l’aigua per a abastament de la població restarà sotmès a totes les limitacions de les fases d’Alerta i Excepcionalitat amb els afegits següents amb caràcter general:
- Supressió del reg agrícola en un 80% (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).
- Reducció de l’ús de l’aigua per a usos ramaders del 50%.
- Reducció del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
- Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans)
- Els usuaris no domèstics aplicaran les mesures previstes en els plans d’estalvi municipals/sectorials.
- Supressió total del reg per a usos privats i/o recreatius, tret de les excepcions establertes pel Govern.
Aquest és un resum pràctic de les restriccions més destacades:
Neteja de carrers i mobiliari urbà
Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable. Es pot utilitzar aigua regenerada o aigua freàtica. Es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.
Neteja de vehicles
Es prohibeix la neteja de qualsevol tipus de vehicle excepte que la neteja es realitzi en establiments comercials de neteja de vehicles amb recirculació d’aigua.
Reg de zones verdes i jardins, públics i privats
Queda prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte:
- Per la supervivència d'arbrat i jardins botànics públics si es fa amb aigües regenerades o amb aigües freàtiques
- El reg s’ha de fer en hores de baixa insolació, utilitzant la mínima quantitat d’aigua indispensable. S’ha d’indicar de manera visible l’origen de l’aigua utilitzada, no potable.
Reg esportiu
- El reg de camps esportius de gespa (o altres superfícies que requereixen reg) per a la pràctica només de l'esport federat, es podrà dur a terme amb aigua regenerada o freàtica
- S’han d’aplicar les mesures d'estalvi addicionals equivalents al volum d'aigua emprat en el reg, incloent si cal el tancament de dutxes.
- El reg s’ha de fer en hores de baixa insolació, utilitzant la mínima quantitat d’aigua indispensable. S’ha d’indicar de manera visible l’origen de l’aigua utilitzada, no potable
Piscines públiques, privades, comunitàries (inclou les d’establiments turístics)
Està prohibit l’ompliment total o parcial de tot tipus de piscines.
Només està permès el reompliment parcial, utilitzant aigua en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària i que disposin de sistemes de recirculació d’aigua, de:
- Piscines cobertes inscrites al cens d’equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya, sempre que apliquin mesures d’estalvi equivalents al volum d’aigua utilitzat en el reompliment (tancament de dutxes o altres).
- Pisicines descobertes que s’utilitzen tot l’any per a la pràctica esportiva federada. Estan obligades a tancar les dutxes per compensar el seu ús.
Està permès l’ompliment i reompliment parcial de:
- Piscines d’ús terapètiuc ubicades en hospitals, residències i centres d'educació especial, i centres de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública, així com també en piscines particulars destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta.
- Piscines d’aigua de mar: es permet el seu ompliment total o parcial sempre que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes de sanejament (ja que poden malmetre el funcionament de les depuradores).
Fonts ornamentals
Es prohibeix l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua excepte els refugis de fauna en perill d'extinció o destinats a la recuperació de les espècies autòctones, que es poden omplir amb la mínima quantitat d’aigua indispensable procedent de la regeneració o del freàtic
Eliminació de pols en l'aire
Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.
Podeu descarregar la guia de l'ACA sobre mecanismes d'estalvi d'aigua aquí
Us deixem una llista de deu consells per reduïr el consum d'aigua a casa