Cassanencs arreu del món, nou cicle de conferències de l'Arxiu de Cassà

El dissabte 9 de novembre s'inaugurarà el tercer cicle de conferències organitzat per l'Arxiu Municipal de Cassà de la Selva que compte amb un títol prou suggeridor: Cassanencs arreu del món.


09 | 11 | 19

“Viatges de suro i taps”

A càrrec de Joaquim Alvarado i Costa, llicenciat en Història i autor de diversos llibres i estudis relacionats amb la història de la indústria i el comerç del suro a Catalunya. Les seves publicacions més significatives són: El negoci del suro a l’Alt Empordà (s. XVIII-XIX) (2002), Industrials i tapers. Cassà de la Selva (segles XVIII-XX) (2005) i, juntament amb Francisco M. Parejo, Indústria i comerç del suro. Els Torrellas de Tossa (1879-1923) (2016).


11 | 01 | 20
“La missió”

A càrrec de Jacint Creus Boixaderas, doctor en Antropologia i en Història d’Àfrica, i professor d’Història d’Àfrica (jubilat) de la Universitat de Barcelona. És autor de nombrosos articles i llibres sobre l’Àfrica, Guinea Equatorial, la literatura oral i les missions claretianes, entre els quals destaca: Action Missionnaire en Guinée Équatoriale, 1858-1910 (París, l’Harmmatan, 2014, 2 vols.).


15 | 02 | 20
“La guerra de Cuba (1895-1898): el fracàs del projecte nacional espanyol. Misèries i angoixes de la societat civil: el cas de Cassà de la Selva”

A càrrec de Lluís Costa Fernández, doctor en Història i professor titular de la Universitat de Girona. Una de les seves línies de recerca són els lligams històrics entre Cuba i Catalunya. És autor d’un notable nombre d’articles així com de més d'una vintena de llibres, entre els quals destaquen en relació amb Cuba: El nacionalisme cubà i Catalunya (2006), Cuba i el catalanisme. Entre l’autonomia i la independència (2013) i Les construccions nacionals: entre l’imaginari i la realitat. La formació de la consciència nacional cubana després del 1898. Anàlisi comparativa amb els casos de les identitats espanyola, catalana i porto-riquenya (2016, reedició revisada i en castellà el 2017).


14 | 03 | 20
“Indians a Cassà?”

A càrrec d’Eva Pinyol Llésera, llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona, professora d’història d’educació secundària i fotògrafa. Ha treballat en els inventaris del patrimoni cultural immaterial de la reserva de la biosfera del Montseny i del parc natural del Cadí-Moixeró. És autora del llibre L’Abans de Tossa de Mar (2007), de l’opuscle L’Humanista Dr. Ignasi Melé Farré (2010), coautora del llibre Llegendes i tradicions de Tossa, contades per Vicenç Esteban i Darder (2014) i col·laboradora de la revista Gavarres.


18 | 04 | 20
“Corrandes d'exili”

A càrrec de Xavier Niell Ciurana, llicenciat en Història, arqueòleg i màster en Iniciació a la Recerca en Humanitats. La seva especialitat és la prehistòria, però ha realitzat recerques sobre la Guerra Civil espanyola a Cassà de la Selva: el bombardeig del 29 de gener de 1939, les fosses comunes i la repressió del personal polític de l’Ajuntament. Ha publicat dins de la Col·lecció de Toponímia dels veïnats de Cassà de la Selva, Serinyà (2018) i Termenal de Cassà de la Selva (en premsa), juntament amb l’historiador local Joaquim Mundet.


09 | 05 | 20
“Marull (Argentina): un poble amb arrels cassanenques”

A càrrec de Miquel Correyero Ayala, llicenciat en Història, fotògraf i professor. És autor del llibre L’Abans de Santa Cristina d’Aro. Recull gràfic 1876-1976 (2017) i coordinador i coautor de l’opuscle Romanyà de la Selva. El terme forestal de Santa Cristina d’Aro (2019). Com a professor ha impartit classes d’història i geografia, i també de fotografia. Actualment treballa en diversos projectes fotogràfics relacionats amb el paisatge urbà i la història.


 

El cicle organitzat per l'Arxiu Municipal de Cassà de la Selva està coordinat per en Josep Lluís Òdena. 

Imprimeix