Cassà homenatja les víctimes del bombardeig feixista del 29 de gener de 1939

plaça petitaCassà de la Selva ha recordat amb un homenatge les víctimes del bombardeig del 29 de gener de 1939. Ha estat un acte senzill, a la Plaça Petita, on hi va caure una de les 50 bombes. El diumenge, 29 de gener de l'any 1939, a les 13.30h, cinc bombarders Savoia Marchetti SM79, de l'aviació feixista italiana i dirigits pel capità Costa Egidio varen bombardejar el poble de Cassà de la Selva. Des d'una altitud de 4000 metres i, agafant com a única referència la línia recta que dibuixava la carretera Provincial -la principal artèria o via de comunicació del poble-, realitzaren una única passada sobre el poble en sentit est-oest, deixant la seva mortífera càrrega. En total van caure unes 50 bombes de 100 quilos que varen provocar la mort de 8 persones i la destrucció d'un mínim de 54 cases.

Els motius pels quals Cassà es va convertir en objectiu militar encara estan per determinar. Podria ser per la proximitat del camp d'aviació republicà de la Torremansa (1938-1939) a uns dos quilòmetres al sud del poble, per l'existència de la seu de comandament d'aquest camp d'aviació a Can Trinxeria, per la presència de tropes republicanes i brigadistes internacionals dins de la nostra població durant la seva retirada cap a l'exili, per la posició geoestratègica del nostre poble vers la carretera de Girona o la de la Bisbal davant l'avanç de les tropes franquistes...

Fos com fos, les alarmes antiaèries no varen sonar i això va fer que la població civil no es pogués resguardar ni protegir. Tampoc hi havia cap mena de defensa antiaèria. Per aquest motiu els feixistes varen bombardejar i ametrallar el poble amb total impunitat.

Més informació AQUÍ