Aquest dissabte 24 de maig, a les 11:30h, tindrà lloc a l’Auditori de la Sala Galà la presentació de la publicació digital del cinquè cicle de conferències organitzat per l'Arxiu. El volum recull els articles de les conferències pronunciades en el marc del cicle "Obrint el passat. Un recorregut pels documents de l'Arxiu Municipal de Cassà de la Selva" i hi han contribuït tots els ponents.
El recull està format per deu textos que desgranen episodis escollits de la memòria de Cassà: Fer i desfer. Memòria i vicissituds del retaule major de l'Església de Sant Martí de Cassà de la Selva de Francesc Miralpeix; El receptari cassanenc de Can Frigola: secrets, cuina i rebosteria de Pep Vila; Projectes no realitzats i patrimoni perdut de Dolors Grau; L'arribada de gent nova a Cassà. Del segle XVII al segle XX. Tres moments de la migració. Tres orígens: Occitània, Pirineu i Andalusia de Dolors Rubirola; Governar un terme castral a finals del segle XV. El cas de Cassà de la Selva deLluís Sales; La transformació del paisatge de Cassà al llarg dels segles de Xavier Niell; El P. Longí Navas S.J. (Cabacés, 1858- Girona, 1938) a cassà de la Selva i el seu herbari de Carles Burguera i Pere Fraga; Obrerisme històric cassanenc de Josep Lluís Òdena; Mestres de riera i d'estanys de la plana de la Selva, segles XIII-XIX d'Elvis Mallorquí; i Repressió dels treballadors públics durant el franquisme de Núria Casellas.
En el transcurs de l'acte, Narcís Figueras, professor d'Arts i Humanitats de la UOC i president de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, farà una xerrada sota el títol “Els estudis locals, ahir i avui.” La intervenció posarà en valor les recerques que es fan a nivell local
Al final de la presentació tots aquells que així ho desitgin podran visitar la sala Joan Gener, erudit i farmacèutic cassanenc, al qual el GREC (Grup de Recerca i Estudis Cassanencs) ha dedicat un espai a la Torre Salvana.
La publicació ha comptat amb el suport de la Diputació de Girona i és consultable de forma gratuïta a la pàgina web de l’Arxiu, com la resta de la col·lecció.
Tan sols amb unes petites accions podem allargar la vida dels documents que guardem a casa. La conservadora i restauradora cassanenca Raquel Freixas agafarà de referència els tractaments que s'han fet a l'Arxiu per explicar els recursos que tenim a l'abast i les precaucions que hem de prendre a l'hora de mantenir la documentació textual i les fotografies en bon estat. Com podem conservar els nostres documents? és una sessió amb recomanacions senzilles i exemples pràctics sobre l'art de preservar la memòria aplicat a la vida domèstica. Aquest dissabte 26 d'abril a les 11:00h a l'Auditori Sala Galà.
El diumenge 29 de gener del 1939, a les 13:30h del migdia, cinc bombarders Savoia Marchetti SM-79 de l'aviació feixista italiana dirigits pel capità Costa Egidio van bombardejar Cassà de la Selva. En total, van caure unes 50 bombes de 100 quilos que van provocar la mort de 8 persones i l'afectació d'almenys 54 cases.
Per commemorar els fets, el proper diumenge 2 de febrer passejarem pels espais afectats de la mà de l’historiador Xavier Niell. L’objectiu és que aquest tràgic esdeveniment que va provocar dolor i destrucció al poble de Cassà no caigui en l’oblit. La ruta comentada començarà des de la plaça Petita a les 11:30h.
Aquest proper dissabte dia 14 de desembre, a l'auditori de la Sala Galà, a 2/4 de 12 del migdia, s'impartirà l'última conferència del cicle Obrint el passat. Sota el títol de Repressió dels treballadors públics durant el franquisme. Els treballadors públics també es varen veure afectats per la repressió franquista i es varen crear expedients amb títols tan explícits com depuracions, que varen tenir com a objectiu acomiadar aquelles persones que no eren d’interès al nou règim. Alguns d’aquests varen veure com després de treballar sota governs de diferents ideologia finalment eren acomiadats. Al finalitzar la conferència hi haurà una exposició de documents originals de l’arxiu. Núria Casellas Noguer és arxivera, llicenciada en Història, i graduada en Arxivística i Gestió de Documents. És autora de publicacions de temàtica local. Ha publicat Sa Riera. Tota una vida a Sa Llongada: El Fraternal. 125 anys i l’article “Setanta anys per llegir unes cartes”.
Per aquest diumenge, dia 24 de novembre, des de l'Arxiu Municipal hem organitzat una ruta per conèixer alguns dels elements hidràulics històrics que es conserven a Cassà de la Selva. El punt de trobada és l'Ajuntament de Cassà, a la rambla Onze de Setembre, a les 10 del matí. Des d'allà ens dirigirem amb vehicles particulars fins al veïnat de Mosqueroles des d'on sortirà el recorregut a peu conduït pel doctor en Història Elvis Mallorquí. Un dels punts a visitar serà l'antiga mina que va permetre l'assecamanet de l'estany de Mosqueroles i per visitar-lo és recomenable portar un frontal i una gorra i si ha plogut, un calçat adequat.
La sortida és una activitat complementària a la conferència que es va fer dissabte passat a l'auditori Salvador Coma de la Salle i que la va impartir el mateix Elvis Mallorquí sota el títol de "Mestres de riera i d'estanys de la plana de La Selva, segles XIII-XIX".
L'activitat compta amb la col·laboració de Judith Dalmau.